Companii

Scaderea pietei a stopat cresterea Electrolux

10.02.2005, 00:00 35

Scaderea generala pietei de electrocasnice de anul trecut a stopat cresterile pe care producatorul suedez Electrolux le-a inregistrat in ultimii ani pe piata locala.
"Vanzarile de pe piata romaneasca s-au situat anul trecut cam la acelasi nivel cu anul anterior", a declarat Carmen Georgescu, director de marketing si comunicare la Electrolux Romania.
Georgescu nu a precizat care este nivelul vanzarilor, valoarea urmand a fi precizata o data cu consolidarea rezultatelor prin includerea activitatii fabricii pe care grupul Electrolux o detine la Satu Mare.
In anul 2003, Electrolux a realizat o crestere a cifrei de afaceri consolidate pentru activitatea din Romania (productie si vanzari) de 80%, ajungand la 105 milioane euro. Dupa primele noua luni ale anului 2004, compania anuntase o cifra de afaceri de aproape 3.300 de miliarde de lei (aproape 80 de milioane de euro la cursul mediu BNR) in crestere cu 14% in lei fata de cele anul precedent. Cresterea s-a datorat in principal cresterii exporturilor ca urmare a investitiilor in extinderea capacitatii de productie.
Fabrica de la Satu Mare a implicat pana la sfarsitul anului trecut investitii de 15 milioane de euro, dupa ce 4,5 milioane de euro au fost investite doar anul trecut, in special in cresterea capacitatii de productie, protectia mediului inconjurator, dezvoltarea de noi produse.
Investitiile pentru acest an sunt estimate la randul lor la mai multe milioane de euro.
Potrivit directorului de marketing al Electrolux Romania, grupul suedez nu a luat inca o decizie in privinta unei fabrici de masini de spalat de aproximativ 50-60 de milioane de euro. Suedezii trebuiau sa se decida la sfarsitul anului trecut intre Romania si Polonia, insa pana la urma se pare ca pretul ridicat al otelului, care le-a afectat profiturile, i-a determinat sa mai astepte cu aceasta investitie.
Electrolux a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului 1995, prin infiintarea diviziei de vanzari de la Bucuresti. In luna decembrie a anului 1997, Electrolux a devenit actionar principal al societatii Samus SA din Satu Mare, o data cu achizitionarea pachetului majoritar reprezentand 97% din totalul actiunilor. La inceputul anului 2000, grupul suedez a achizitionat inca o parte din pachetul de actiuni, astfel ca in prezent detine peste 99% din actiunile Samus.
Suedezii au transferat la fabrica de la Satu Mare o parte din productia de aragazuri din state precum Italia sau Suedia, capacitatea de productie dublandu-se in ultimii ani pana la 700.000 de aragazuri, din care cea mai mare parte au fost destinate exportului.
Electrolux este cel mai mare producator din lume de aparatura electrica pentru bucatarie si curatat (frigidere, masini de spalat si aspiratoare) si echipamente pentru gradina si padure (fierastraie cu lant, masini de tuns iarba si tractoare pentru gradina).
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO