Companii

Scumpirea biletelor a majorat afacerile CFR Calatori cu 73% anul trecut

Scumpirea biletelor a majorat afacerile CFR Calatori cu 73% anul trecut

Click pentru imaginea marita

03.05.2007, 19:00 30

CFR Calatori va investi in acest an 174 de milioane de lei (circa 50 de milioane de euro) in achizitia de vagoane si in modernizarea locomotivelor, potrivit Monitorului Oficial. Compania a avut venituri cu 73% mai mari anul trecut.
Compania si-a propus sa achizitioneze in acest an un numar de 189 de vagoane pentru aproximativ 34 de milioane de euro (119,3 mil. lei), destinate atat extinderii parcului, cat si inlocuirii vagoanelor perimate. In acelasi timp, CFR Calatori va investi peste 10 milioane de euro (36 mil. lei) in modernizarea locomotivelor si inca peste 5 milioane de euro (17,7 mil. lei) pentru rame electrice.
Aceste investitii vor fi finantate de la bugetul de stat, potrivit Monitorului Oficial.
Astfel, CFR Calatori va functiona cu un numar maxim de 1.678 de trenurri, dintre care peste 80% personale, doar 44 intercity, 170 rapide si 69 de accelerate. La acestea se adauga si 14 trenuri sezoniere.
Pana la inchiderea editiei, reprezentantii companiei nu au furnizat mai multe informatii despre investitiile din acest an.
Anul trecut, CFR Calatori a trecut pe profit, dupa ce in urma cu un an a avut pierderi de 85 de milioane de euro (309 mil. lei), potrivit informatiilor furnizate de companie. Profitul este calculat insa luand in calcul subventiile de la stat, CFR Calatori fiind una dintre companiile care beneficiaza de cele mai mari transferuri de la buget. Astfel, in 2006 compania a inregistrat un profit net preliminar de 104 mil. euro (369 mil. lei), aferent unei cifre de afaceri de 656 mil. euro (2.314 mil. lei).
Cresterea cifrei de afaceri fata de 2005 a fost de 73% in lei. Subventiile acordate anul trecut CFR Calatori au fost de 70 mil. euro (244 mil. lei), potrivit Mediafax.
Conform informatiilor publicate in Monitorul Oficial, sumele acordate de minsiter companiei se calculeaza ca diferenta intre tarifele stabilite de CFR cu avizul autoritatilor si costurile reale de transport, la care se adauga o cota de profit intre 3% si 5%
Cifra de afaceri preliminara pe 2006 a crescut cu 73% in conditiile in care numarul de pasageri care au calatorit cu CFR Calatori a crescut cu mai putin de 2%. Astfel, in 2006 CFR a tarnsportat 93,2 milioane de calatori, potrivit datelor de pe site-ul companiei. Tarifele CFR Calatori au fost majorate in luna noiembrie a anului trecut in medie cu 7,9%. Totodata, in iunie 2006 s-a mai aplicat o scumpire de 5,2%.
La sfarsitul anului trecut compania a achizitionat si opt vagoane de business pentru care a platit intre 3,6 si 4 milioane de euro, conform reprezentantilor CFR. La acea data, vagoanele business au fost introduse pe rutele Bucuresti-Iasi, Bucuresti-Cluj, Bucuresti - Oradea, Bucuresti - Arad si Bucuresti - Timisoara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO