Companii

Seful Kraft: Multi disponibilizati de la Brasov nu vor sa-si caute imediat un alt job

Seful Kraft: Multi disponibilizati de la Brasov nu vor sa-si caute imediat un alt job

Lachlan Grave, directorul general al Kraft Foods Romania: Noutatea din acest an este faptul ca investim intr-un numar mai mic de branduri, am decis sa ne concentram pe Jacobs, Milka si Poiana. Pe piata cafelei declinul nu este atat de puternic in acest an, pentru ca nici inainte de 2009 segmentul nu inregistra cresteri importante, spre deosebire de piata ciocolatei.

19.08.2009, 17:32 119

Kraft Foods a renuntat la 169 de angajati dupa primul val de disponibilizari la fabrica de ciocolata din Brasov, care urmeaza sa fie inchisa pana la finele anului.

Compania intentioneaza sa transfere in total 60-70 de angajati catre un furnizor al sau, Rap Confectionery, caruia i-a inchiriat si o linie de productie.

Producatorul spune ca a organizat o intalnire cu mai multi angajatori mari din zona pentru a incerca sa gaseasca locuri de munca pentru oamenii disponibilizati. Cel mai mare transfer de angajati s-a realizat catre compania Rap Confectionery din Brasov detinuta de omul de afaceri Radu Popeia, unde a fost externalizata productia batoanelor Smash si a bomboanelor Chokotoff. Pana in acest moment compania brasoveana a preluat circa 40 de angajati de la Kraft.

"Suntem multumiti de rezultatele procesului de plasare a persoanelor disponibilizate la fabrica din Brasov, doar 20% din cei 169 de fosti angajati isi mai cauta acum un loc de munca. Am fost surprins de faptul ca multe persoane disponibilizate au decis sa nu-si caute imediat un alt loc de munca si au preferat sa stea o perioada fara ocupatie", a declarat Lachlan Grave, directorul general al Kraft Foods Romania.

Kraft colaboreaza cu firma de consultanta in resurse umane BPI pentru acest proces si a anuntat ca va suporta cheltuielile de cautare a unor noi locuri de munca in zona pentru toti cei 440 de oameni care vor pleca din firma odata cu inchiderea fabricii sale din Romania.

 

Se muta in Bulgaria

Costurile acestei restructurari nu au fost comunicate de companie, insa ele pot fi estimate la peste 1,2 mil. euro, tinand cont ca fiecare angajat va primi un pachet compensatoriu de minim 11 salarii, iar salariul mediu in fabrica este de 250 de euro.

Printre multinationalele care au facut disponibilizari in acest an se numara si Coca-Cola Hellenic, cel mai mare imbuteliator local de bauturi non-alcoolice. Compania a anuntat la inceputul anului ca renunta la 100 de angajati din departamente precum marketing sau contabilitate, iar in ultimul raport financiar a comunicat ca a inregistrat costuri de 0,7 mil. euro cu restructurarea activitatilor in Romania in semestrul intai din 2009. Decizia de a inchide fabrica din Brasov a fost anuntata de Kraft la finele lui 2008, fiind motivata de imposibilitatea extinderii unitatii in locatia actuala odata cu dezvoltarea businessului. In acelasi timp, hotararea de a renunta la productia locala a fost legata si de nevoia companiei de a-si securiza lichiditatile, ceea ce a exclus varianta constructiei unei noi unitati Kraft in Romania. Majoritatea liniilor de productie vor fi transferate in fabrica Kraft Foods din Bulgaria.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO