Companii

Segmentul SUV-urilor, cel mai dinamic pe piata auto in T1

Segmentul SUV-urilor, cel mai dinamic pe piata auto in T1

Click pentru imaginea marita

18.04.2008, 17:40 33

Vanzarile SUV-urilor s-au apreciat cu aproape 47% in primul trimestru al acestui an, la 4.813 unitati, inregistrand cel mai accelerat ritm de crestere de pe piata, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
Raportat la cota de piata, SUV-urile au reprezentat 10,4% din totalul importurilor de autoturisme, adica aproape unul din zece autoturisme comercializate a reprezentat un SUV. In 2007 cota de piata a SUV-urilor a fost de 13,5%.
"Segmentul SUV-urilor va inregistra si in 2008 o crestere de peste 60% comparativ cu anul precedent, cresterea fiind impulsionata inclusiv de intrarea pe acest segment a constructorilor europeni precum Renault, Peugeot, Citroen si Ford", a declarat Narcis Ghita directorul general al Hyundai Auto Romania, importatorul Hyundai pe piata locala.
Cel mai bine vandut SUV pe piata locala s-a mentinut Hyundai Tucson, care a ocupat prima pozitie si in 2007, cu 627 de unitati, in crestere cu aproape 180% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
VW Tiguan, primul SUV compact al constructorului german lansat la inceputul acestui an s-a clasat pe locul doi in clasamentul celor mai bine vandute SUV-uri, cu 392 de unitati, depasind Toyota RAV4 si Hyundai Santa Fe. Potrivit declaratiilor anterioare ale lui Matei Albulescu, targetul pentru Tiguan in acest an este de 1.000 de unitati.
SUV-ul cu cel mai accelerat ritm de crestere in primele trei luni a fost BMW X5, care a inregistrat vanzari de 239 de unitati, de sapte ori mai ridicate decat in perioada similara a anului trecut.
Divizia europeana a Ford va lansa prin intermediul Romcar, importatorul marcii pe piata locala noul SUV compact Kuga in luna noiembrie a acestui an, in timp ce Renault va incepe vanzarea noului Koleos in cea de-a doua jumatate a acestui an. Primul SUV din istoria Renault va fi asamblat la uzina Renault Samsung Motors din Coreea de Sud.
Citroen de asemenea isi va lansa primul SUV din istorie, C-Crosser pe piata locala la inceputul lunii mai. In aceeasi perioada va lansa si Peugeot SUV-ul 4007. Ambele modele, Citroen C-Crosser si Peugeot 4007 utilizeaza platforma tehnica a modelului Mitsubishi Otlander, dar cu motoare ale grupului PSA Peugeot Citroen.
Dacia, principalul constructor autohton va lansa in cadrul Salonului Auto de la Geneva de anul viitor primul SUV al marcii care va avea cel mai probabil un pret de pornire de 10.000 de euro, pentru versiunea cu tractiune fata si 13.000 de euro pentru cea cu tractiune integrala.
Piata autovehiculelor s-a apreciat in primul trimestru al acestui an cu 17,1%, la 82.258 de unitati, incetinind ritmul fata de 33,3% in primele doua luni, in timp ce importurile s-au apreciat cu 25,6%, in scadere accentuata fata de 38,1% in ianuarie-februarie, potrivit datelor APIA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO