Companii

Seres: Termoelectrica poate plati datoriile de 300 de milioane de euro

20.10.2006, 19:32 24

Termoelectrica va incerca sa achite, treptat, datoriile comerciale in valoare totala de 300 de milioane de euro, a declarat ministrul economiei, Codrut Seres.
"Termoelectrica isi va plati datoriile incetul cu incetul. Cu un management bun, compania va putea sa plateasca datoriile, dar are nevoie sa functioneze peste 4.000 de ore anual", a mai spus Seres intr-o conferinta de presa.
Consiliul Concurentei a avizat recent stergerea unor datorii ale Termoelectrica in valoare de peste 900 de milioane de euro, suma reprezentand 91% din valoarea solicitata ca ajutor de stat de Ministerul Economiei
Termoelectrica are datorii totale de 1,2 mld. euro.
Companiile Enel (Italia), Itochu (Japonia), Iberdrola (Spania), AES Corporation (SUA) si Brikel (Bulgaria) au depus, pana la
2 octombrie, scrisori de interes privind construirea unui bloc nou de productie la Electrocentrale Doicesti, sucursala a Termoelectrica.
Investitia de la Doicesti va consta in realizarea unei capacitati noi de productie, cu o putere instalata cuprinsa intre 200 si 400 MW, pe lignit, cu instalatie de desulfurare, la Centrala Termoelectrica Doicesti. Pentru realizarea proiectului, Termoelectrica are in vedere constituirea unei societati mixte, care va functiona ca un producator independent de energie, si la care investitorul privat va detine pachetul majoritar de actiuni.
Termoelectrica va participa la capitalul social al noii companii cu aport in natura, reprezentand activele aferente Centralei Doicesti.
Investitorul va contribui la capitalul social cu aport in numerar necesar achizitionarii si montarii echipamentelor noi si modernizarii celor existente.
Compania de distributie si furnizare a energiei Electrica ar putea construi un parc de productie a energiei eoliene in zona de sud a Romaniei, a mai precizat ministrul Economiei.
"Electrica va realiza, pana la finele anului, un studiu de fezabilitate pentru construirea unui parc de producere a energiei eoliene. Proiectul ar putea beneficia de investitii atat din partea Electrica, cat si din partea unor companii germane", a afirmat Seres.
Locatiile vizate pentru proiect sunt judetul Tulcea si zona Dobrogei.
"Deocamdata, nu a fost stabilita locatia parcului eolian, insa acesta va fi amplasat in zona Marii Negre", a mai spus Seres.
Grupul italian Enel a anuntat in septembrie ca va dezvolta la Tulcea, in urmatorii trei ani, un proiect greenfield de productie a energiei eoliene, pentru care va investi 24 de milioane de euro.
Producatorii de energie electrica vor renegocia contractele de livrare a energiei electrice, iar energia disponibila va fi vanduta, obligatoriu, pe bursa OPCOM, a mai spus Seres.
Ministerul Economiei va scoate la privatizare, in luna decembrie, producatorul de autovehicule Daewoo Automobile Romania, din Craiova, transferul firmei in proprietate privata urmand sa aiba loc in primul trimestru din anul 2007.
Procesul de trecere a actiunilor companiei sud-coreene Daewoo la firma din Craiova in portofoliul statului va fi finalizat pana la finele lunii octombrie si va fi urmat, in decembrie, de lansarea la privatizare a societatii, a afirmat Seres.
Potrivit acestuia, privatizarea uzinei de autovehicule va avea loc in primul trimestru din 2007.
In ceea ce priveste bugetul alocat Ministerului Economiei pe anul viitor, Seres a spus ca ar putea demisiona daca acesta nu va fi suplimentat. "MEC a primit cel mai scazut buget pentru 2007, dintre toate ministerele, iar aceasta situatie nu ne multumeste. Bugetul actual reprezinta 77% fata de cel din anul anterior", a declarat Seres.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO