Companii

SEWS: Suntem limitati de piata auto europeana dificila si de emigrarea din Hunedoara si Alba

SEWS: Suntem limitati de piata auto europeana dificila si de emigrarea din Hunedoara si Alba
03.08.2006, 19:20 1958

Florin Ionut, director administrativ si financiar SEWS Romania, spune ca producatorul de componente nu va mai investi puternic in dezvoltare in acest an, ci isi va consolida activitatea.
SEWS (Sumitomo Electric Wiring System) a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 54,5 milioane de euro (37,6 mil. lire sterline), in crestere cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea pe primul semestru ar fi putut fi mai mare, avand in vedere investitiile facute, insa o serie de conditii nefavorabile, precum situatia dificila de pe piata auto europeana, cresterea vertiginoasa a costurilor cu materia prima sau a costurilor cu transportul, ne-au determinat sa ne limitam evolutia vanzarilor in acest an", a declarat Florin Ionut.
Potrivit acestuia, un alt factor care a influentat negativ cresterea cifrei de afaceri a fost lipsa fortei de munca, cauzata de fenomenul de emigrare existent in judetele Hunedoara si Alba.
Oficialul SEWS estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, dupa ce anul trecut a ajuns la aproximativ 94,5 milioane de euro.
Compania a demarat anul acesta o colaborare cu concernul international PSA Citroen-Peugeot.
In prezent, SEWS mai produce in Romania cabluri electrice pentru Honda, Renault-Nissan, Toyota sau Ford-Mazda.
"Anul acesta nu ne vom angaja in mari proiecte de investitii, deoarece, dupa cresterea rapida din ultimii cinci ani, vrem ca 2006 sa fie un an de consolidare. De asemenea, intentionam ca anul acesta sa dezvoltam pe plan national un parteneriat cu anumiti furnizori de parti componente pentru cablajele electrice si suntem in curs de sondare a ofertei existente in acest sens", a mai declarat Florin Ionut.
Compania a investit anul trecut peste 5 milioane de euro, in special in dezvoltarea tehnologica a fabricii din Alba-Iulia, volumul investitiilor SEWS in Romania depasind anul trecut pragul de 45 de milioane de euro.
Sumitomo Electric Wiring Systems Ltd. Europe detine in Romania trei puncte de lucru, la Deva, Orastie si Alba-Iulia, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Deva, cu o capacitate de productie dubla fata de celelalte doua.
Constructia fabricii din Alba-Iulia a fost finalizata in 2004, iar investitiile in cladiri, terenuri si echipamente au fost de peste 10 milioane de lire sterline. Halele de productie au o suprafata construita de 9.500 mp si, potrivit conducerii companiei, aceasta locatie s-a aflat in competitie cu orase ca Sibiu, Cugir sau Sebes. Pentru a putea finaliza toate cele trei puncte de lucru, in 2004 SEWS a realizat o majorare de capital de 4,2 milioane de euro.
In Romania, Sumitomo Electric Wiring System Europe si-a inceput investitiile in 2000, o data cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Deva din judetul Hunedoara. Ulterior se dezvolta o alta fabrica similara in Orastie si mai apoi la Alba Iulia, in judetul Alba.
"La Deva am ajuns la 1.400 de angajati, iar la Orastie avem alti 800. In primul an am avut o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, iar in 2003, prin deschiderea celorlalte doua fabrici, am atins cifra de afaceri de aproape 20 de milioane de euro, iar in urmatorii ani filiala din Romania ar putea ajunge lider in grupul SEWS Europe", a precizat Florin Ionut.
Cele doua fabrici de la Deva si Orastie se intind pe o suprafata de aproximativ 8.000 mp fiecare.
Investitiile din Romania ale SEWS fac parte dintr-un program de extindere mai amplu al grupului, care a anuntat in anul 2002 ca va aloca in termen de trei ani aproximativ 75 de milioane de euro pentru dezvoltarea centrelor de productie din Romania, Polonia si Slovacia, in urma desfiintarii unor capacitati de productie din Europa de Vest.
Alti producatori internationali de componente auto care si-au relocat activitatile in Romania sunt Draxlmaier, Continental sau Delphi Packard.
Draxlmaier a deschis prima unitate de productie la Pitesti, in 1993, unde sunt fabricate sisteme de bord pentru masini din segmentul de lux precum BMW sau Mercedez-Benz. Ulterior, germanii au deschis fabrica dupa fabrica ajungand la numarul cinci.
La randul sau, Continental a investit peste 170 de milioane de euro intr-o fabrica de anvelope la Timisoara, pentru ca ulterior sa ajunga la investitii de peste 240 de milioane de euro prin deschiderea altor fabrici de componente auto la Timisoara, Carei si Sibiu.
Delphi Packard detine doua fabrici in Romania, la Sannicolau Mare, in judetul Timis, si Ineu, judetul Arad. Aici sunt produse sisteme electrice si electronice de distributie pentru industria auto.
In Europa, Sumitomo Electric Wiring System are aproape 8.000 de angajati in filialele dezvoltate din Franta, Polonia, Slovacia, Ungaria, Germania, Anglia, Spania si Romania. SEWS-Europe se axeaza in special pe producerea de cabluri auto pentru industria constructoare de automobile, avand clienti firme precum Toyota, Renault, Nissan, Honda, Isuzu, Rover, Suzuki, Opel, Fiat, Ford sau Mazda.
In prezent, concernul Sumitomo Electric Wiring System are peste 45.000 de angajati in companiile din intreaga lume, asigurand 12 % din componentele si cablurile electrice pentru industria constructoare de automobile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO