Companii

Sicomed ia 8 mil. dolari de la HVB si Banc Post

19.11.2003, 00:00 14

Sicomed Bucuresti, cel mai mare producator roman de medicamente, va contracta un credit de 8 milioane de dolari garantat de stat de la Banc Post si HVB Bank, in proportii egale, perioada de creditare fiind de cinci ani.
"Creditul de 8 milioane de dolari, contractat de la Banc Post si HVB Bank pe o perioada de 5 ani, va fi folosit pentru continuarea procesul investitional in anul 2004, in concordanta cu strategia de dezvoltare a companiei", a declarat pentru ZF Klaas Postema, director general al Sicomed.
Contractarea creditului va fi luata in discutie in Adunarea Generala a Actionarilor din 8 decembrie.
Producatorul de medicamente, care a investit in ultimii trei ani aproximativ 14 milioane de dolari in modernizare, are nevoie de bani pentru finalizarea procesului de obtinere integrala a standardelor GMP.
Desi are un profit anual de mai multe milioane de dolari, compania a avut nevoie de garantia statului datorita blocajului financiar din sistemul sanitar.
Ministerul Finantelor Publice va garanta si dobinzile, comisioanele si celelalte costuri aferente imprumutului. Rambursarea imprumutului, plata dobinzii si a celorlalte costuri vor fi asigurate din resursele financiare ale Sicomed.
Sicomed a obtinut in primele noua luni ale acestui an un profit net de 187,68 miliarde lei (5,6 milioane dolari), aproape dublu comparativ cu cel din aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea profitului a depasit-o categoric pe cea a vanzarilor, care au inregistrat o ascensiune de 25% in termeni nominali, pana la 1.154 miliarde lei.
Sicomed si-a revenit astfel anul acesta, dupa o perioada 2001 - 2002 foarte agitata, in care compania a fost in conflict cu Ministerul Sanatatii, si-a schimbat aproape complet echipa de management si a restructurat puternic personalul.
Sicomed este listata la Bursa de Valori, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.500 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera este de 42 milioane dolari. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO