Companii

Siemens: Businessul din energie ramane cel mai stabil

04.03.2010, 23:11 151

Siemens Romania, companie cu activitati in sectorul energetic,sanatate, transporturi si IT, si-a bugetat in acest an afaceri de260 de milioane de euro, la fel ca si in 2009, potrivitreprezentantilor companiei.

In 2009 Siemens a raportat o scadere de 17% a veniturilor, de lamai mult de 320 de milioane de euro.

"Diferenta nu este data de businessul nostru de zi cu zi, ci deproiectele mari, care au fost mai putine. In 2010 cel mai stabilbusiness va fi cel din energie, unde se mai investeste inmodernizari, si sunt atat proiecte private, cat si publice", aexplicat Cristian Secosan, directorul general al companiei Siemensin Romania.

El a adaugat ca in 2009 activitatile de productie din cele patrucentre locale au generat exporturi in valoare de 50 de milioane deeuro, integrate in rezultatele financiare.

Secosan a venit la conducerea companiei la jumatatea anuluitrecut de pe pozitia de director general la E.ON Moldova.

Cele mai multe proiecte ale companiei au fost derulate insectorul de energie, unde activitatea principala a fost constructiade statii sau substatii electrice, pentru Transelectrica, inlocalitatea Stuparei, pentru producatorul de mobila Egger laRadauti sau pentru centrala electrica de la Petrobrazi.

Pentru Electrica, Siemens a construit anul trecut o statieelectrica in valoare de 3 milioane de euro pentru alimentareaparcului industrial Dej, o alta unitate pentru parcul industrialPloiesti, alte doua unitati in Sfantu Gheorghe si BucurestiSud.

"Toata lumea spune ca in piata nu se gasesc finantari. Toateaceste proiecte au fost insa realizate prin credit furnizor,Siemens asigurand si finantarea, si constructia. Putem sa ne ocupamsi de acest lucru", a declarat Secosan.

Tot in 2009 Siemens a finalizat si centrala de cogenerare dinvestul capitalei, cu o valoare de 135 de milioane de euro si oputere instalata de 190 MW.

Miza principala vine din sectorul energieiregenerabile

Reprezentantii companiei au declarat ca in sectorul energetic auin derulare in prezent 10 proiecte, iar in strategia Siemens intracat mai multe contracte in segmentul energiei regenerabile. Unuldintre cele mai importante proiecte la care a lucrat Siemens estecel al gigantului energetic CEZ in localitatea Fantanele, unde vorfi instalate pana la 139 de turbine eoliene. Aici Siemens aconstruit 3 substatii electrice in colaborare cu EnergoBit.

"Pe piata locala exista interes si pentru proiecte eolieneoffshore, dar legislatia actuala nu stabileste inca distanta fatade tarm la care se pot amplasa turbinele. In plus platformacontinentala este foarte ingusta", a declarat Petru Ruset,directorul diviziei de energie a Siemens.

El a specificat ca in mod normal morile de vant se amplaseaza la100 - 200 de metri fata de tarm, iar costurile medii de constructiesunt cu 30% mai mari decat pentru centralele eoliene on-shore.Diferenta principala consta in puterea instalata a unei centralecare ajunge la 3,6 MW pe mare si la 2,3 MW pe uscat.

Investitiile revin in 2011

Reprezentantii companiei au declarat ca in 2009 costurileoperationale au fost reduse cu 10% prin negocierea chiriilor,reducerea numarului de automobile din flota, dar si prin micsorareabugetului de calatorii sau de marketing.

"Mai aveam un sediu, pentru IT, pe Lipscani. Acum suntem totiintr-un singur loc. Am redus si calatoriile, flota, am inceput sacumparam Dacii", a spus Secosan, care a precizat ca nu a redusnumarului angajatilor, care a ramas constant la 2.100 de oameni."Speram sa mentinem si in 2010 numarul de angajati", a spus JoachimWiesner, directorul financiar al Siemens. El a adaugat ca in 2009nu au mai fost realizate investitii importante, iar pentru anul incurs nu sunt programate preluari.

"Asteptam sa vedem cum evolueaza proiectele din transport sienergie. Anul trecut nu am preluat nicio companie, dar am avut deintegrat divizia IT, cu 300 de oameni. Poate in 2011 ne vom orientaiar catre investitii locale", a spus Wiesner.

Afacerile Siemens in Romania

  • Productie: 4 fabrici, din care trei in Sibiu si una inTimisoara, la Buzias, cu exporturi de 50 de milioane de euro in2009
  • Servicii IT si administrare retele in Timisoara: 200 deangajati
  • Dezvoltare de software in Brasov: 470 de oameni care lucreazain proiecte pentru Baumax, ANOFM, Ministerul de Finante siPetrom
  • Siemens SRL: 900 de angajati in trei departamente principale:Energie, Industrie, Echipamente medicale
  • Transporturi: instalarea unei linii de sortare de colete pentruFan Curier, vanzari de locomotive catre Cargo Trans, mentenenantasi modernizari Metrorex
  • Parteneriat cu Astra Vagoane Arad pentru constructia detramvaie pentru piata locala si regionala

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO