Companii

SIF Banat-Crisana a mai vandut inca 0,14% din BRD

15.10.2004, 00:00 14

SIF Banat-Crisana a continuat ieri sa vanda pachete substantiale din actiunile BRD-SocGen. Societatea a anuntat ca a renuntat ieri la aproape doua milioane de actiuni ale bancii pentru care a incasat aproape 54 miliarde de lei (1,3 milioane de euro). Pachetele de actiuni vandute ieri reprezinta 0,14% din capitalul social al BRD.
SIF Banat-Crisana a mai vandut la inceputul saptamanii alte 0,08% din actiunile bancii pe care a incasat 30 de miliarde de lei (0,73 milioane de euro). Detinerea SIF Banat la BRD a scazut astfel pana la 4,8%. Surse apropiate tranzactiilor de ieri afirma ca societatea nu mai intentioneaza sa mai vanda actiuni BRD in perioada urmatoare.
In ciuda pachetelor importante vanduta de SIF, actiunile BRD au incheiat ieri ziua cu o crestere de aproape 2% a pretului de tranzactionare, fiind cele mai tranzactionate de la Bursa. Ultima tranzactie cu actiunile bancii s-a realizat la 27.200 lei/actiune.
Titlurile detinute de cele cinci SIF-uri la banci reprezinta aproximativ jumatate din activele acestora. La infiintare SIF-urile au detinut cate 6% din BCR, 5% din BRD, 6% din Banc Post si 2% din Eximbank. SIF Banat-Crisana este prima dintre SIF-uri care vinde actiuni ale uneia dintre bancile pe care le detine inca de la infiintare. Actiunile bancilor au fost in ultimii ani principala sursa de profituri a SIF-urilor datorita dividendelor platite cu regularitate de acestea.
Investitorii de pe piata nu au vazut cu ochi buni vanzarea actiunilor la BRD, desi SIF Banat-Crisana va inregistra un profit considerabil in contabilitate in urma vanzarii actiunilor bancii. Actiunile SIF Banat-Crisana fost ieri singurele dintre cele cinci SIF-uri care au incheiat sedinta de ieri in scadere, pierzand 0,6% din valoare. Actiunile SIF Banat-Crisana coborat ieri la inchidere pentru prima data in ultimele cinci luni sub pragul de 8.000 lei/actiune. Ultima tranzactie a zilei cu actiunile societatii s-a realizat la 7.950 lei/actiune.
SIF Banat-Crisana se afla la finalul lunii august pe penultimul loc dintre SIF-uri in privinta profitului, cu un castig de 195 miliarde de lei de la inceputul anului. Societatea administreaza active in valoare de 4.987 miliarde de lei (121 miliarde de euro) si are o capitalizare bursiera de 106 milioane de euro.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO