Companii

SIF Banat-Crisana estimeaza un profit de 12 mil. euro in acest an

31.03.2005, 00:00 19

Reprezentantii societatii de investitii financiare (SIF) Banat Crisana estimeaza ca anul acesta profitul net al societatii va depasi 12 mil. euro, in crestere cu 9% fata de anul trecut, bani care vor fi destinati atat distribuirii de dividende, cat si investitiilor.


In ceea ce priveste activul net, oficialii SIF spun ca acesta va ajunge la 8.900 mld. lei (circa 240 mil. euro), cu 44% mai mult decat cel inregistrat in 2004.


"Aceste cresteri sunt posibile deoarece avem un plan de investitii bine gandit", a explicat Ioan Cuzman, directorul general al societatii. El a adaugat ca pentru urmatorii trei ani sunt prevazute investitii de aproximativ 10 milioane de euro in activitati turistice in special in zona de vest a tarii.


"Am deschis deja cinci hoteluri in majoritatea oraselor mari din vestul tarii si avem in prezent inca un hotel in lucru. Partea de vest a tarii are un potential turistic ridicat, iar investitia in cladiri este intotdeauna profitabila", a spus Cuzman.


El a adaugat ca pe langa partea de turism societatea intentioneaza sa investeasca si in companii din industria celulozei, "pe care le consideram profitabile", dar a refuzat sa precizeze care sunt firmele la care va cumpara actiuni.


SIF Banat-Crisana este in prezent unul dintre principalii jucatori pe piata celulozei si hartiei, detinand pachete majoritare de actiuni la mai multe societati din domeniu, cea mai mare fiind Vrancart Adjud.


Investitiile pe 2005 ale societatii de investitii financiare vizeaza si dezvoltarea logisticii pentru socitatile Comcereal si Comat din Cluj. SIF Banat-Crisana a investit in ultimii patru ani peste 10,7 de milioane de euro in societatile clujene. "Cele mai mari investitii au fost efectuate prin aport in numerar pentru majorarea capitalului social la societatile Banca Transilvania, Napomar, Beta Transport si reprezinta 17% din totalul investitiilor SIF din ultimii patru ani", a declarat Cuzman.


In judetul Arad investitiile SIF Banat-Crisana insumeaza peste 4,6 mil. euro, adica aproape 25 la suta din volumul total, iar cele mai importante au fost la societati bancare, de infrastructura sau de expeditii si comisionare vamala precum West Bank Arad, Gaz Vest si Romania Combi.


Dividendul brut pe actiune propus pentru a fi distribuit pentru anul trecut este de 500 de lei, inregistrand o crestere de 4,17 la suta fata de cel distribuit in 2003, cand dividendul brut pe actiune a fost de 480 de lei.


SIF Banat - Crisana administra, la 31 decembrie 2004, active in valoare de 6.164 miliarde de lei (circa 152 mil. euro), inregistrand o crestere de 47% fata de valoarea de la finele anului 2003.


Actiunile SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta bursiera de ieri la 11.000 lei/actiune, in crestere cu 33% fata de inceputul anului. Anul trecut actiunile societatii au avut o crestere de 97%. Societatea are peste 8,5 milioane de actionari, capitalizarea bursiera la ultimul pret de ieri fiind de 165 milioane de euro.


Alegerile pentru un nou Consiliul de Administratie al societatii vor avea loc la finalul lunii viitoare.


Alaturi de actuala conducere a societatii mai candideaza pentru cele sapte locuri ale Consiliului de Administratie si opt cetateni cetateni sloveni in incercarea de a prelua conducerea societatii de la actuala conducere. Conform informatiilor existente pe piata, acestia sunt coordonati de grupul Brookdale, condus de americanul Howard Golden, conform informatiilor vehiculate pe piata bursiera.


Conform ultimelor informatii, cehii si slovacii au achizitionat peste 15% din actiunile SIF Banat-Crisana, in pachet de cate 0,1%, in conditiile in care potrivit statutului societatii nici un investitor nu poate detine mai mult de aceasta limita.


Cele mai importante pachete de actiuni detinute de SIF Banat-Crisana sunt cele de la BCR si BRD, cele mai mari banci romanesti. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO