Companii

SIF in mai: incasarea dividendelor, bucuria investitorilor

16.06.2003, 00:00 26

Societatile de Investitii Financiare (SIF) vor raporta saptamana aceasta o crestere puternica a profitului pe primele cinci luni ale anului in urma incasarii celei mai mari parti a dividendelor de la societatile unde sunt actionare.
Majoritatea SIF au inregistrat pe primele cinci luni un profit net estimat/actiune de 400 - 500 lei, afirma surse din piata, in conditiile in care preturile actiunilor SIF la Bursa de Valori oscileaza intre 2.650 de lei si 3.250 de lei.
Dividendele sunt cea mai importanta sursa de venit pentru SIF, din moment ce numai de la banci cele cinci societati au incasat peste 23 de milioane de dolari.
Importanta dividendelor este demonstrata de faptul ca pe primele  patru luni ale anului, inaintea incasarii dividendelor, cele cinci SIF (in afara de SIF Muntenia, care a vandut participatia la Lafarge Romcim) aveau profituri de doar 15 - 40 de miliarde de lei fiecare.
Dupa incasarea dividendelor, profiturile vor depasi nivelul de 200 - 300 miliarde de lei in fiecare caz, afirma sursele citate. Astfel, fiecare SIF va avea deja, dupa doar cinci luni, un profit comparabil cu cel de anul trecut. Comparativ cu estimarile din Bugeturile de Venituri si Cheltuieli, profitul pe primele cinci luni reprezinta deja 70 - 80% din castigul previzionat pentru tot anul 2003.
Reprezentantii SIF nu au putut fi contactati pentru a confirma rezultatele pe primele cinci luni.
Publicarea rezultatelor financiare dupa incasarea dividendelor este un eveniment important pentru brokerii si investitorii de la Bursa de Valori, care pot estima mai usor evolutia profitului pana la sfarsitul anului.
"Probabil ca profitul net pe actiune va fi undeva la 700 - 800 de lei/actiune pentru fiecare SIF la nivelul intregului an. Aceasta inseamna ca dividendele vor fi de aproximativ 500 de lei/actiune. In aceste conditii, SIF sunt printre cele mai interesante actiuni de la Bursa in acest moment", a declarat Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SIVM Broker Cluj.
In ultimile saptamani, actiunile SIF au fost printre performerele Bursei de Valori, inregistrand o crestere de aproximativ 10% de la inceputul acestei luni. Cresterea a fost pusa initial pe seama legii speciale a SIF, al carei proiect ar trebui trimis Paralamentului in curand.
 Adoptarea proiectului in ultima forma publica va insemna cresterea pragului maxim de detinere din actiunile unui SIF, de la 0,1% pentru fiecare actionar - in prezent, la 1%.
"Rezultatele dupa primele cinci luni vor demonstra ca ascensiunea actiunilor nu a fost doar speculativa. Din contra, cred ca mai exista inca potential de crestere. Mai ales daca va fi aprobata si legea", a apreciat Chis.
Cele cinci SIF si-au previzionat pentru acest an profituri intre 286,9 miliarde lei (SIF Oltenia) si 360,7 miliarde lei (SIF Transilvania). In conditiile in care pe primele cinci luni a fost obtinut, in unele cazuri, 70 - 80% din profitul estimat, brokerii se asteapta ca rezultatul final sa depaseasca cu 30 - 40% bugetul. In afara de dividende, printre sursele importante de venuituri ale SIF sunt vanzarile de actiuni sau dobanzile bancare.
"Chiar daca SIF isi vor depasi profiturile bugetate, nu cred ca acest lucru va fi o supriza pentru cineva: asa s-a intamplat in fiecare an de la listarea la Bursa. Oricum, rezultatele la cinci luni vor fi un stimul pentru actiuni", a apreciat Radu Popescu, trader la Romcapital Timisoara.
Proiectului legii pentru SIF exista inca din primavara anului trecut, insa partile implicate nu au putut ajunge nici pana in prezent la un consens asupra formei finale. Pe traseul CNVM - Ministerul Finantelor - Ministerul de Interne -  Ministerul Dezvoltarii si alte ministere si comisii, proiectul a suferit cateva modificari si a nascut numeroase controverse in ultimul an.Principala modificare adusa de lege va fi ridicarea pragului maxim de detinere a actiunilor SIF. Procentul actual a permis ca, in ultimii ani, puterea actionarilor SIF sa fie foarte disipata, in ciuda eforturilor catorva grupuri de oameni de afaceri romani de a cumpara prin interpusi si a concentra cat mai multe actiuni. Practic, activitatea SIF a fost coordonata doar de managerii societatilor, care nu au putut fi controlati sau verificati de actionari. Datorita acestei situatii, in jurul SIF au existat mai multe dispute in ultimii ani, unele concretizate in procese intentate de actionari managementului.Daca legea finala a SIF va reglementa majorarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1%, actionariatul societatilor se va concetra puternic, miza fiind activele de peste 100 de milioane de dolari ale fiecarui SIF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO