Companii

SIF Oltenia a dat 0,6% din Petrom pe 14 milioane de euro

22.10.2004, 00:00 9

SIF Oltenia a vandut ieri la Bursa de Valori pachete de actiuni reprezentand 0,5% din Petrom pe care a incasat aproape 13 milioane de euro. Societatea mai vanduse in ultimele zile pachete mai mici de actiuni, renuntand astfel pentru 14 milioane de euro la aproximativ jumatate din detinerea de 1,24% pe care o avea la Petrom.
SIF Oltenia va putea insa sa cumpere actiunile pe care le-a vandut in ultimele zile la un pret cu 20% mai mic in cadrul majorarii de capital pe care compania o deruleaza in prezent.
Actionarii minoritari ai Petrom au dreptul sa subscrie 0,4906 actiuni noi pentru fiecare actiune pe care o detineau la data de referinta. SIF Oltenia va avea dreptul sa subscrie putin peste 230 de milioane de actiuni Petrom pana pe data de 4 noiembrie.
"Am vandut aproximativ 200  de milioane de actiuni. Mai vandusem pachete mai mici si in ultimele zile astfel ca in total am vandut cat  sa avem dreptul sa subscriem," a declarat pentru Ziarul Financiar Tudor Ciurezu, directorul economic al SIF Oltenia.
Actiunile Petrom au evoluat ieri pe o tendinta de crestere si a atins un maxim de 2.650 lei/actiune. La inchidere, ultimele tranzactii s-au derulat la pretul de 2.630 lei/actiune, in crestere cu 2,3% fata de ziua anterioara. Cele mai mari tranzactii ale zilei s-au derulat in jurul pretului de 2.600 lei/actiune.
Daca nu ar fi vandut in ultimele zile o parte din actiunile detinute de la Petrom, SIF Oltenia ar fi fost obligata de legislatia pietei de capital sa vanda o parte din actiuni dupa subscriere astfel incat expunerea pe Petrom a activelor sale sa nu depaseasca 10%.
SIF Oltenia va inregistra la finalul acestei luni o crestere substantiala de profit dar si a valorii activelor, acestea din urma calculandu-se in functie de media cotatiilor din ultimele 12 luni in cazul companiilor listate, mai mica in cazul Petrom decat pretul la care a vandut actiunile.
Societatea va obtine din actiunile Petrom vandute ieri cam tot atat profit cat a inregistrat in primele noua luni ale anului.
 "In urma tranzactiilor din ultimele zile cu actiuni Petrom vom inregistra un profit brut de aproximativ 300 miliarde de lei (7,3 milioane de euro)," a mai spus Ciurezu.
SIF Oltenia a cumparat cea mai mare parte a actiunilor Petrom de la Bursa in 2001 si la inceputul anului 2002 dupa ce Petrom a fost listata, iar o actiune a companiei se tranzactiona atunci intre 400 si 600 de lei. Societatea  a mai cumparat actiuni Petrom si la preturi mai mari.
Investitorii de pe bursa s-au grabit ieri sa cumpere actiuni SIF Oltenia, acestea fiind pe locul al doilea, dupa Petrom, in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor, cu operatiuni in valoare de 12,6 miliarde de lei. Cotatia SIF Oltenia a urcat cu 2,9% pana la 7.200 lei/actiune, iar capitalizarea bursiera a societatii a ajuns la 100 milioane de euro.
SIF Oltenia administreaza active in valoare de 165 milioane de euro si este cea mai activa dintre SIF-uri pe piata de capital. Cele mai importante pachete de actiuni detinute de societate sunt 6% din BCR, 5,1% din BRD, cele 0,6% din Petrom cu care a mai ramas, 5% din Banca Transilvania si 10% din Sicomed Bucuresti.
Compania Petrom va fi preluata pana la finalul acestui an de grupul austriac OMV care a semnat cu autoritatile romane un acord privind cumpararea unei participatii de 51% in cadrul companiei pentru o suma de pana la 1,529 miliarde de euro. Austriecii vor plati statului romani 669 milioane de euro pentru un pachet de 33,34% din Petrom si urmeaza sa participe cu pana la 860 milioane de euro la majorarea capitalului Petrom astfel incat sa ajunga la 51% din actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO