Companii

SIF Oltenia a subscris 12 milioane de euro la Petrom

03.11.2004, 00:00 19

SIF Oltenia, unul dintre principalii actionari minoritari ai Petrom a subscris actiuni ale companie in valoare de 500 miliarde de lei  (12,2 milioane de euro) in cadrul majorarii de capital a companiei. Pretul de subscriere a fost de 2.158 lei/actiune. Pachetul de actiuni valoreaza in prezent la Bursa 644 miliarde de lei (15,6 milioane de euro).
SIF Oltenia vanduse in urma cu cateva saptamani la Bursa un pachet de actiuni similar cu cel pe care l-a subscris, dar la un pret mai mare, de 2.600 lei/actiune. De atunci, actiunile Petrom au continuat sa creasca, fiind tranzactionate in ultimele zile in jurul pretului de 2.800 lei/actiune.
Conform declaratiilor reprezentantilor societatii de investitii financiare, profitul contabil brut inregistrat de societate in urma vanzarii de pe Bursa de actiuni Petrom s-a ridicat la 300 miliarde de lei, suma apropiata de profitul pe care SIF Oltenia l-a realizat in primele noua luni ale anului.
Actionarii minoritari ai Petrom au dreptul sa subscrie pana joi 0,49 de actiuni noi pentru fiecare actiune pe care o detineau la data de referinta. Conform unor surse apropiate operatiunilor de subscriere, pana ieri depusesera cereri de participare la majorare peste 2.000 de actionari minoritari ai Petrom.
In cadrul majorarii de capital  OMV va putea cumpara 1,28 actiuni noi pentru fiecare actiune din cele reprezentand 33,34% din Petrom pe care le va prelua de la stat. In total, daca toti actionarii minoritari vor subscrie in cadrul majorarii de capital, OMV va trebui sa plateasca in total 1,52 miliarde euro pentru a intra in posesia pachetului de 51% din actiunile companiei, conform contractului de privatizare semnat in luna iulie. Aportul maxim de capital al OMV va fi de 856 de milioane de euro.
SIF Oltenia administreaza active in valoare de 165 milioane de euro si este cea mai activa dintre SIF-uri pe piata de capital. Cele mai importante pachete de actiuni detinute de societate sunt 6% din BCR, 5,1% din BRD, cele 0,6% din Petrom cu care a mai ramas, 5% din Banca Transilvania si 10% din Sicomed Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO