Companii

SIF Oltenia, impiedicata de reglementarile CNVM sa subscrie la Petrom

14.09.2004, 00:00 27

Principalul actionar minoritar al Petrom , SIF Oltenia, nu va putea participa la majorarea de capital din cadrul procesului de privatizare a companiei, conform ultimelor reglementari ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind activitatea societatilor de investitii financiare (SIF).
Pachetul de actiuni detinut de SIF Oltenia la Petrom , 1,2%, ii acorda societatii dreptul sa subscrie actiuni noi ale companiei in valoare de cel putin 10 milioane de euro. Reprezentantii societatii interpreteaza insa altfel legislatia in vigoare si spun ca reglementarile le permit sa subscrie.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a emis o instructiune pentru aplicarea noii legi a pietei de capital in care impune SIF-urilor anumite limite in administrare portofoliilor. Una dintre reglementari prevede ca o SIF nu poate plasa mai mult de 10% din active in actiunile unei societati, iar daca are deja  peste 10% din active plasate in actiuni ale unei singure societati nu mai poate achizitiona alte actiuni.
SIF Oltenia detine 1,24% din actiunile Petrom, care sunt inregistrate in portofoliu la valoarea de 19,5 milioane de euro, adica aproximativ 12% din activul total al societatii, care se ridica la 159 milioane de euro. Valoarea pe Bursa a pachetului detinut la Petrom este mai mare decat cea la care este inregistrat in portofoliul SIF pentru ca actiunile companiilor cotate sunt evoluate in portofoliul SIF-urilor la pretul mediu din ultimele 12 luni, interval in care actiunile Petrom, au crescut la Bursa. Pachetul valoreaza in acest moment 25,5 milioane de euro la pretul de 2.270  de lei/actiune, pretul de inchidere de ieri . "Conform Instructiunii 5 privind administrarea prudenta a portofoliilor societatilor de investitii financiare SIF Oltenia nu poate subscrie in cadrul majorarii de capital de la Petrom," spune Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Instructiunea privind SIF-urile, care nu prevede posibilitatea ca o societate sa poata obtine derogari la CNVM in privinta regulilor de administrare a portofoliilor, se va aplica pana la aparitia regulamentului privind activitatea SIF-urilor, pe care CNVM si-a propus sa o elaboreze pana la finalul acestui an.
Opinia reprezentantilor SIF Oltenia este alta. "Subscrierea in cadrul majorarii nu reprezinta o incalcare a reglementarilor. Atunci cand este vorba de exercitarea dreptului de preemtiune putem sa subscriem, avand obligatia sa vindem o parte din actiuni ulterior pentru a ne incadra in reglementari," a declarat Florin Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia.
Actiunile Petrom sunt printre cele mai profitabile plasamente realizate de SIF Oltenia. Societatea a cumparat cea mai mare parte a actiunilor in 2001 si 2002, cand o actiune Petrom valora la Bursa, doar 400 de lei, de sase ori mai putin decat in prezent.
Modalitatea exacta in care se va face majorarea de capital de la Petrom nu a fost anuntata, iar in functie de numarul de actiuni care vor putea fi subscrise de actionarii minoritar pentru fiecare actiune detinuta, valoarea actiunilor care ar reveni SIF Oltenia se va situa intre 10 si 30 milioane de euro.
Petrom a anuntat ca pretul la care se va face majorarea va fi de 5,25 eurocenti pe actiune, adica aproximativ 2.150 de lei la cursul euro de ieri. Adunarea Generala a Actionarilor Petrom care va aproba majorarea de capital va avea loc astazi.
SIF Oltenia a incheiat primele sapte luni ale anului cu un profit net de 8 milioane de euro. Societatea a fost in ultimele luni cel mai activ investitor la bursa dintre SIF-uri cumparand pachete minoritare de actiuni la mai multe societati printre care se numara Antibiotice Iasi, Sanex Cluj sau Argus Constanta. Cele mai importante pachete de actiuni detinute de societate sunt 5,5% din BRD, 6,1% din BCR, acestea fiind singurele pachete de actiuni care valoreaza mai multe decat pachetul detinut la Petrom. SIF Oltenia mai detine 5% din Banca Transilvania, 10% din Sicomed si 6% din Banc Post.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO