Companii

SIF Transilvania preia controlul Santierului Naval Orsova

18.02.2008, 22:12 18

SIF Transilvania (SIF3) isi va majora participatia in cadrul Santierului Naval Orsova (SNO) la 61% dupa finalizarea fuziunii prin absorbtie dintre SNO si societatea Servicii Constructii Maritime Constanta (SCM), potrivit proiectului de fuziune.
SIF Transilvania controleaza in prezent putin sub 50% din capitalul SNO si aproape 99% din actiunile SCM. SIF-ul ar urma sa primeasca circa 2,76 milioane de actiuni SNO in schimbul actiunilor detinute la SCM, santierul din Orsova urmand sa-si majoreze capitalul social la 28,5 mil. lei (7,84 mil. euro), fata de 21,6 mil. lei (5,93 mil. euro) in prezent. Raportul de schimb este de 3 actiuni SNO pentru 8 actiuni SCM.
Capitalizarea bursiera a SNO ar urma sa urce astfel la 39 mil. euro, fata de nivelul de 30 mil. euro din prezent, in conditiile in care actiunile SNO se tranzactionau saptamana trecuta la pretul de 12,5 lei.
Principalul actionar minoritar al SNO, SIF Oltenia (SIF5), isi va diminua participatia de la 12% la 9,2%. Un alt actionar semnificativ al santierului este Citibank, care detine in numele clientilor o participatie de aproape 10%. Aceasta ar urma sa se reduca la 7,5%.
Activele SCM au fost evaluate la 23,6 mil. lei (6,5 mil. euro) in vederea fuziunii, in timp ce activele SNO se ridicau la aproape 74 mil. lei (20,5 mil. euro) la sfarsitul lui septembrie 2007, cand a fost realizata evaluarea celor doua companii in vederea fuziunii.
Fuziunea ar urma sa aiba ca rezultat majorarea capacitatii de productie a SNO, care limiteaza in acest moment cresterea companiei. Potrivit proiectului de fuziune, SNO are contractata intreaga capacitate de productie, iar cererile contractate depasesc de 3-4 ori aceasta capacitate. SCM detine o baza de reparatii navale in suprafata de 5,7 hectare situata in Portul Agigea Sud, care ar contribui la o crestere semnificativa a capacitatii de productie a SNO.
Pentru a-si extinde capacitatile de productie pe cont propriu, SNO ar trebui sa investeasca circa 6-7 mil. euro, ceea ce reprezinta profitul santierului pe aproximativ 4 ani, se arata in raport.
Reprezentantii SNO estimau anul trecut ca fuziunea cu SCM ar determina o crestere cu 50%, atat la nivelul capacitatii de productie cat si al afacerilor. Fuziunea ar urma sa permita societatii sa construiasca si nave maritime, SNO construind in prezent doar nave fluviale.
Santierul Naval Orsova este unul dintre cele mai mici santiere navale din Romania, dar in acelasi timp unul dintre cele mai profitabile.
SNO a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 87 mil. lei (26 mil. euro), in crestere cu 11,6%, si un profit net de 7 mil. lei (2,1 mil. euro), cu 4,5% mai mare decat in 2006.
In comparatie, santierele navale Aker Braila si Aker Tulcea au incheiat anul pe pierdere, desi au avut afaceri cumulate de circa 200 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO