Companii

SIF Transilvania si Muntenia si-au facut planul la profit din vanzarile de actiuni

26.01.2005, 00:00 13

SIF Transilvania a obtinut in 2004 cel mai mare castig dintre cele cinci societati de investitii financiare, inregistrand la finalul anului un profit net de 21.4 milioane de euro (813 miliarde de lei). Profitul societatii este echivalent cu aproape 1.500 lei/actiune.
SIF Muntenia, care ramasese cu mult in urma celorlalte SIF-uri la profituri, a reusit in ultima luna a anului sa ajunga celelalte SIF-uri din urma dupa ce a vandut 5,1% din actiunile Bancpost pe 9,6 milioane de euro. Daca la finalul lunii noiembrie, SIF Muntenia inregistra un profit net de 210 miliarde de lei (5 mil. euro), valoarea acestuia a crescut cu mai mult de 100%. SIF Muntenia a incheiat anul cu un profit de 12,1 milioane de euro (461 miliarde de lei).
Profitul mare inregistrat de SIF Transilvania s-a datorat in principal vanzarii participatiei detinute la compania Rompetrol Rafinare (Petromidia). Societatea a vandut prin tranzactii succesive pe Bursa de Valori un pachet de actiuni reprezentand 9,7% din actiunile companiei petroliere.
SIF Transilvania si SIF Muntenia au fost ultimele doua societati care au raportat date financiare preliminate pentru anul 2004.
Actiunile societatilor de investitii financiare au adus de la inceputul acestui an castiguri importante pentru investitorii de la Bursa, cresterea indicelui BET-FI, care urmareste evolutia SIF-urilor, fiind de peste 30%.
Cea mai buna performanta a fost inregistrata de SIF Oltenia cu o crestere de 44%. SIF Oltenia se situeaza pe locul al doilea in privinta profitului pe anul trecut cu 18,15 milioane de euro (689 miliarde de lei), in crestere in lei cu 140% fata de cel raportat in anul anterior. Profitul societatii este echivalent cu 1.189 lei/actiune.
In urma cresterile din ultimele saptamani SIF-urile au ajuns sa se tranzactioneze la preturi foarte apropiate de activele nete. Cele mai scumpe dintre SIF-uri Transilvania si Oltenia au depasit la Bursa de Valori 13.000 lei/actiune. Valoarea activelor nete ale acestora la finalul anului trecut depasind cu cateva sute de lei nivelul de 13.000 de lei.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au castigat anul trecut cu cate 17% mai mult decat in 2003. SIF Banat-Crisana inregistreaza pe 2004 un profit de 402,8 miliarde de lei (10,6 milioane de euro), echivalent cu 734 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a incheiat anul cu un profit de 458 miliarde de lei (12 milioane de euro), echivalent cu 883 lei/actiune.



SIF Oltenia mizeaza tot pe Bursa
Cei trei milioane de euro incasati de SIF Oltenia la inceputul saptamanii din vanzari de actiuni pe Bursa de Valori se vor intoarce, conform conducerii societatii tot pe piata de capital SIF Oltenia a vandut un luni un  un pachet de peste 1,2 milioane de actiuni BRD, in cadrul unor tranzactii de peste 62,7 miliarde de lei (1,6 milioane de euro) la care s-au adaugat un pachet de 5,1% din actiunile producatorului de piese auto Compa Sibiu pentru care societatea a incasat  60 de miliarde de lei (1,5 milioane de euro). "Am vandut pentru ca pretul ni s-a parut bun. Banii se vor intoarce tot pe piata de capital pentru ca sunt multe actiuni care au potential de crestere. Intentionam sa ne consolidam pozitiile in unele din societatile unde suntem minoritari," a declarat Florian Buzatu, vicepresedintele SIF Oltenia. El a mai adaugat ca societatea nu intentioneaza sa mai vanda curand actiuni BRD.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO