Companii

SIF Transilvania si SIF Moldova au iesit din pluton la profit

24.06.2004, 00:00 16

Doua dintre societatile de investitii financiare, SIF Transilvania si SIF Moldova au inregistrat la finalul lunii mai profituri de pana la 15 ori mai mari decat celelalte SIF-uri.
Este insa de asteptat ca situatia sa se mai echilibreze in urmatoarele luni.
SIF Transilvania inregistra la finalul lunii mai un profit net de 290 miliarde de lei (7,25 milioane de euro). Societatea a vandut in ultimele doua luni aproximativ 5% din actiunile Rompetrol Rafinare, pentru care a incasat aproximativ 15 milioane de euro. Directorul economic al societatii, Florian Firu, a confirmat faptul ca o parte semnificativa din profit se datoreaza vanzarii de actiuni Rompetrol Rafinare. SIF Transilvania a prevazut in buget pentru acest an un profit net de 365 miliarde de lei, nivel care ar putea fi atins chiar luna aceasta, odata cu incasarile de dividende sau cu continuarea vanzarii de actiuni Rompetrol Rafinare.
Cea mai mare parte a profitului anual al SIF-urilor provine din dividende si este inregistrat in momentul platii acestora: lunile iunie si iulie. SIF Moldova a inregistrat chiar din luna mai o parte a dividendelor in contabilitate chiar daca nu le-a incasat, astfel ca profitul societatii se ridica la 260 miliarde de lei. "Am inregistrat ca venituri dividendele pe care unele societati trebuiau sa le plateasca pana in luna mai, chiar daca nu le incasasem," a declarat presedintele SIF Moldova, Alexandru Matei. Printre dividendele inregistrate de societate de luna trecuta s-au numarat si cele ale BRD-Soc Gen.  Aceste venituri contabile au fost inregistrate prin majorarea creantelor, unde SIF Moldova inregistreaza cea mai mare valoare dintre SIF-uri, 180 miliarde de lei (4,5 milioane de euro).
Presedintele SIF Moldova mai spune ca o alta parte a profitului se datoreaza dobanzilor incasate la titlurile de stat detinute in portofoliu si tranzactiilor cu actiuni. SIF Moldova are cele mai mari lichiditati dintre SIF-uri, plasate in titluri de stat sau depozite bancare, acestea insumand 1.600 miliarde de lei (40 milioane de euro).
Pe locul al treilea la profit se situeaza SIF Oltenia, care inregistreaza un profit net de 121 miliarde de lei (3 milioane de euro). O parte semnificativa a acestui castig a fost obtinuta in cadrul unei singure tranzactii, vanzarea la inceputul anului a unui pachet minoritar de actiuni detinut la Comcereal Alexandria catre americanii de la Cargill. Profitul celorlalte doua SIF-uri, Banat-Crisana si Muntenia se situeaza in jurul valorii de 21 miliarde de lei, dar este de astertat sa creasca semnificativ odata cu incasarea dividendelor, in special de la BCR si BRD.
In luna mai 2004 activului net/actiune al SIF-urilor a crescut fata de aprilie in medie cu 2,9%  in principal datorita cresterii valorii actiunilor cotate pe care acestea le detin.
La Bursa de Valori actiunile SIF-urilor au adus printre cele mai mari randamente de la inceputul anului, peste 80%, dar nu numai datorita rezultatelor financiare si tendintei de concentrare a pachetelor de actiuni si a speculatiilor pe seama dezbaterilor parlamentare privind legea consolidata a pietei de capital. Cele mai importante puncte din proiectul de lege care se afla in procedura de aprobare la Camera Deputatilor, dupa ce a trecut de Senat sunt ridicarea pragului maxim de detinere de la 0,1% la 1% si obligativitatea administrari portofoliului de catre o societate specializata. Proiectul ar putea fi aprobat de deputati in urmatoarele zile.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO