Companii

SIF-urile au crescut mai mult la active decat la profituri in septembrie

25.10.2004, 00:00 11

Majoritatea celor cinci societati de investitii financiare au inregiastrat cresteri modeste de profituri in luna septembrie din cauza unui numar redus de tranzactii cu pachetele de actiuni detinute in portofoliu, dar unele dintre ele au inregistrat cresteri semnificative ale valorii activelor.
Activul net pe actiune al SIF Banat-Crisana a urcat cu peste 7%  doar luna trecuta ajungand la 9.750 lei/actiune, in timp ce activul net al SIF Oltenia a urcat cu aproape 5% pana la 12.230 lei/actiune.
Liderul in privinta profitului s-a mentinut si la finalul lunii trecute SIF Transilvania, cu un castig de 562 miliarde de lei (13,6 milioane de euro), echivalent cu 1.030 lei/actiune, aproape neschimbat fata de finalul lunii august.
SIF Muntenia a venit din urma ajungand la un profit de 217 miliarde de lei fata de 159 miliarde de lei, dar in ciuda acestei recuperari tot se afla  pe ultimul loc intre cele cinci SIF-uri.
Primul loc ocupat de SIF Transilvania in privinta profiturilor se datoreaza vanzarii  la mijlocul anului a unui pachet aproximativ 4% din Rompetrol Rafinare (Petromidia), in timp ce SIF Moldova,  situata pe locul al doilea cu profit de 649 lei/actiune a castigat sume importante din plasamentele de pe piata monetara.
 Mare parte din profiturile SIF-urilor se datoreaza in fiecare an dividendelor incasate de la societatile detinute in portofoliu, in special de la banci.
Cresteri semnificative de profit sunt de asteptat, spun brokerii, pentru situatiile financiare de la finalul acestei luni, in conditiile in care unele dintre societati au vandut luna aceasta pachete mari de actiuni.
SIF Transilvania a reusit sa vanda pe Bursa pachetul de 4,7% pe  care il mai detinea la Petromidia pentru 11 milioane de euro,  SIF Oltenia a dat 0,6% din Petrom cu 14 milioane de euro, iar SIF Banat-Crisana a vandut pachete de actiuni reprezentand 0,22% din capitalul social al BRD- SocGen, pe care a incasat aproximativ 2 milioane de euro. SIF Moldova in schimb si-a lichidat pe RASDAQ participatiile detinute la cateva societati mai mici.
Brokerii de la Bursa spun ca profiturile pe care SIF-urile le vor raporta luna viitoare ar putea atrage mai multi cumparatori mai ales ca Bursa se afla de cateva saptamani pe o traiectorie ascendenta.
"Cred ca actiunile SIF-urilor au un potential destul de ridicat de crestere pe termen scurt datorita faptului ca majoritatea au vandut in ultima perioada pachete mari de actiuni si vor inregistra cresteri de profit in urma acestor tranzactii," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
El a mai adaugat ca pe termen lung cotatiile SIF-urilor pot ajunge pe Bursa pana la valoarea activului net pe actiune, dar ca investitorii tind sa se unite mai mult la profituri atunci cand iau decizia de a cumpara.
Cele cinci SIF-uri administrau la finalul lunii trecute active totale in valoare de 27.828 miliarde de lei (677 milioane de euro) si aveau impreuna o capitalizare bursiera de 527 milioane de euro. SIF-urile detin pachete importante de actiuni la cele mai mari doua banci romanesti, BCR si BRD, alaturi de participatii la cateva sute de alte societati.
SIF Moldova va fi prima dintre aceste societati care va desfasura o Adunare Generala a Actionarilor pentru a-si modifica statutul in conformitate cu noua legislatie de capital. Actionarii  urmeaza sa se intruneasca vineri, Adunarile generale de la celelalte pentru SIF-uri urmand sa aiba loc pana la finalul anului.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a cerut conducerii SIF-urilor sa treaca printre punctele de pe ordinea de zi a Adunarilor Generale si problema pragului maxim de detinere.
Conform prevederilor actuale nici un actionar nu putea avea mai mult de 0,1% dintr-un SIF, prevedere care este insa intens contestata. Investitorii sustin ca anularea acestui amendament va da posibilitatea concentrarii actiunilor si va duce la cresterea preturilor, ceea ce este bine pentru piata.
Pe de alta parte, conducerile SIF nu agreeaza ridicarea pragului, respingind orice solicitare pe aceasta tema.
Pretul actiunile SIF a  crescut de peste 10 ori in ultimii patru ani la Bursa.    
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO