Companii

Sindan-Actavis vizeaza o marja operationala de 18%

Sindan-Actavis vizeaza o marja operationala de 18%

Laurentiu Scheusan, country manager, Sindan: Cresterea cifrei de afaceri pe piata interna va fi determinata de cresterea vanzarilor pe piata de retail, prin lansarea a 17 produse.

02.03.2007, 17:36 37

Producatorul de medicamente oncologice Sindan, detinut de grupul islandez Actavis, a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 95 mil. euro, cu 15% peste estimarile initiale.
Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 10% pe piata interna si cu 30-40% la export. "Cresterea cifrei de afaceri pe piata interna va fi determinata de cresterea vanzarilor pe piata de retail, prin lansarea a 17 produse si inregistrarea de produse Sindan pe pietele UE", a declarat Laurentiu Scheusan, country manager al companiei.
Compania a inregistrat anul trecut o rata a profitului operational (EBITDA) de 20%, in timp ce estimarile pentru acest an indica o valoare a acestui indicator de 18%. Totodata, valoarea medicamentelor exportate de producator a atins 10 mil. euro, la finalul lui 2006.
"Speram sa avem cel putin un produs inregistrat pana la sfarsitul anului in SUA si de asemenea speram in aprobarea a patru produse Sindan in toate tarile UE pana in luna septembrie", a precizat Laurentiu Scheusan. Planurile companiei prevad de asemenea extinderea exporturilor pe noi piete.
"2007 va fi anul inceperii exporturilor si in Rusia, CIS (Comunitatea Statelor Independente - n. red.) si largirea portofoliului din Japonia cu inca doua produse", a spus Scheusan.
Compania este prezenta pe piata locala atat cu activitati de productie de medicamente, cu o cota de piata de 2% anul trecut, cat si pe segmentul distributiei, unde are 6% din piata. Pentru 2007, Sindan tinteste 2,5% din piata de medicamente.
"Anul acesta, vom investi 5 milioane de euro in noi echipamente pentru productie, cercetare de noi molecule generice si extinderea retelei de distributie", spune Scheusan.
Anul trecut, Sindan a fost achizitionat de grupul islandez Actavis in urma unei tranzactii de 147,5 mil. euro, a doua ca valoare de pe piata farmaceutica locala. Actavis a achizitionat atat activitatea de productie, cat si distributia de medicamente a companiei Sindan. Ulterior, reprezentantii Sindan au anuntat ca Actavis analizeaza posibilitatea realizarii unei investitii intr-o fabrica de citostatice in Romania, dar ca au in vedere si eventuale achizitii. In ceea ce priveste investitia, board-ul Actavis nu a luat inca o decizie in acest sens.
"Strategia Actavis este de crestere organica si prin achizitii. Sigur ca Actavis va avea in vedere orice oportunitate de achizitie aparuta in Romania, daca aceasta este in concordanta cu strategia de dezvoltare a companiei la nivel global", a spus Scheusan.
Sindan a fost infiintata la inceputul anilor e90 de doctorul Dan Stoicescu, pe structura Institutului Oncologic din Capitala. Sindan a avut o ascensiune puternica in ultimii ani pe piata farmaceutica din Romania, datorita in principal majorarii fondurilor pentru programele de oncologie si de dializa, compania fiind unul dintre cei mai importanti producatori de medicamente folosite in tratamentul cancerului din Europa Centrala si de Est. Anul trecut, bugetul pentru ecologie a fost de peste 75 mil. euro, din care 45% era acoperit de produsele realizate de Sindan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO