Companii

Singh, Copper Beech: Cererea de locuinte la nivel national este de 500.000 de unitati

Singh, Copper Beech: Cererea de locuinte la nivel national este de 500.000 de unitati

Diwaker Singh, CEO al dezvoltatorului Copper Beech: Am venit in Romania in 1998, facand parte din categoria investitorilor din primul val, care au invatat sa faca business aici in conditiile dificile din acea vreme. Insa, tot atunci am realizat ca aceasta tara este plina de oportunitati in toate domeniile, iar spre deosebire de India, unde sunt sute de milioane de antreprenori, aici businessul este inca tanar.

30.06.2008, 14:02 35

Omul de afaceri de origine indiana este in Romania de zece ani, aceasta fiind cea mai lunga perioda petrecuta intr-un singur loc, dupa experiente in New Delhi, Bangalore sau Londra. A lucrat in diverse companii, cum ar fi Federal Express, lantul hotelier Sheraton, banca de investitii JPMorgan sau in telefonia mobila, unde se mandreste ca a pus bazele primei retele de profil din India.
"Am venit in Romania in 1998, facand parte din categoria investitorilor din primul val, care au invatat sa faca business aici in conditiile dificile din acea vreme. Insa, tot atunci am realizat ca aceasta tara este plina de oportunitati in toate domeniile, iar spre deosebire de India, unde sunt sute de milioane de antreprenori, aici businessul este inca tanar", povesteste Singh.
Firma este controlata de catre Singh si alti 22 de investitori de la Londra si detine in prezent 600 de hectare de teren in interiorul si in localitatile din jurul Capitalei, pentru care a platit din fonduri proprii aproximativ 55 de milioane de euro.
"Am mers in 2006 la Londra si le-am prezentat un plan de afaceri despre o piata imobiliara plina de oportunitati. Pe jumatate ii stiam din mediul financiar, iar restul au aflat despre proiect de la cei implicati deja. Le-am promis la vremea respectiva un randament anual al investitiei de 25%, iar eu tot timpul imi tin promisiunile", spune investitorul.
Astfel a inceput activitatea Copper Beech pe piata locala, unde primul proiect, de mici dimensiuni - 156 de apartamente in Colentina - va fi finalizat in vara anului viitor.
Pana atunci, compania va mai incepe anul acesta lucrarile de constructie la inca trei din cele 17 ansambluri rezidentiale planificate, care vor avea un numar de peste 1.000 de apartamente in zona Pipera - Tunari si vor implica investitii de aproximativ 140 de milioane de euro. Unul dintre proiecte, denumit Lumiere, va avea 550 de apartamente si va fi format din blocuri de patru etaje, in timp ce altul, Atrium, va avea 220 de apartamente si incalzire pe baza de panouri solare, iar al treilea va cuprinde 350 de apartamente.
In cadrul primului proiect din Colentina, Blue Tower, jumatate dintre apartamente au fost vandute catre fondul de investitii norvegian Romania Invest, ansamblul fiind precontractat in proportie de 80%.
Desi este unul dintre cei mai optimisti investitori in piata imobiliara, tinand cont de estimarile privind cererea de locuinte din Capitala, Singh spune ca vanzarile catre investitori fac parte din strategia de impartire a riscului caracteristica unui business nou.
"Cand incepi un business nou, actionezi prudent. La dezvoltarea Blue Tower, care este primul nostru proiect, am decis sa impartim riscul si consider ca am luat decizia corecta", spune Singh.
In ciuda scaderii numarului de tranzactii inregistrate de la inceputul acestui an, cel mai important criteriu pentru estimarea cererii reale de locuinte la nivel national este raportul dintre volumul creditelor imobiliare si PIB, de aproximativ 2,5%, de aproximativ patru ori mai mic fata de alte state din regiune.
"Daca acest raport ar ajunge la nivelul statelor din regiune, de 10%, am putea vorbi despre o cerere de aproximativ 500.000 de locuinte la nivel national", declara Singh.
El adauga pe lista factorilor care vor contribui la sustinerea cererii cresterea anuala de 25 - 30% a salariilor, cea economica (8%), nivelul scazut al somajului sau fondurile europene disponibile pentru proiecte de infrastructura. De partea cealalta, el sustine ca singurul element care ar putea duce la scaderea preturilor apartamentelor este legat de costurile terenurilor, care insa reprezinta doar aproximativ 5 - 10% din investitia totala intr-un proiect.
"Pretul otelului a crescut cu 40% in ultimele sase luni, iar o buna parte din materialele de constructii necesita consum ridicat de energie, in conditiile in care pretul petrolului a crescut semnificativ. Cei care au hotarat sa astepte scaderea preturilor la apartamente noi ar putea fi dezamagiti", apreciaza Singh.
Copper Beech are planuri pentru doua proiecte de mari dimensiuni in localitati de la nord de Bucuresti, cu cate 5.000 de locuinte, destinate unor categorii diferite.
Unul dintre proiecte va fi dezvoltat la 20 de kilometri de Otopeni, pe un teren de 350 de hectare, si va cuprinde vile si apartamente de lux, un hotel de lux cu spa si un parc de IT. Pe de alta parte, compania isi propune sa fie un "pionier" si pe segmentul de locuinte "convenabile", printr-un proiect aflat la nord-vest de Bucuresti, la o distanta de 40 de kilometri de punctul zero al Bucurestiului. "In Romania exista perceptia ca daca o locuinta nu este construita din ciment si otel nu este buna. Aceasta perceptie trebuie schimbata, deoarece locuintele cu o infrastructura din lemn sunt izolate mai bine, au aceeasi viata si sunt mai ieftine. La un pret de 1.100 - 1.200 de euro pe metrul patrat pot reprezenta o buna alternativa", apreciaza Singh dand exemplul bisericilor din Maramures sau a pietelor din Norvegia sau Scotia.
In ceea ce priveste disponibilitatile financiare, Copper Beech a obtinut una dintre cele mai importante linii de creditare de pe piata imobiliara locala - 575 mil. euro de la BCR -, din care urmeaza a fi trasa in urmatoarele luni prima transa, in conditiile in care bancile au devenit mai reticente in finantarea proiectelor imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO