Companii

Sinterom: Doar exporturile si produsele destinate industriei auto raman factori de crestere

Sinterom: Doar exporturile si produsele destinate industriei auto raman factori de crestere

Oficialii companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,7 mil. euro (27 mil. lei), in crestere cu 29% fata de 2005

27.10.2006, 16:29 57

Compania Sinterom, producator de materiale feroase si neferoase, a inregistrat pe primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro (16,4 mil. lei), in crestere cu 3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In aceeasi perioada, profitul din exploatare a crescut cu peste 12%, ajungand la valoarea de 0,7 mil. euro (2,7 mil. lei).
"Am avut de infruntat, la fel ca intreaga industrie, o serie de dificultati care tin in primul rand de efectul cumulat al cresterilor de preturi la utilitati, precum si de evolutia nefavorabila a productie industriale in Romania. De asemenea, costurile salariale au crescut cu mai mult de 20% fata de anul trecut si am fost nevoiti sa corelam veniturile oamenilor nostri cu cele de pe piata muncii", a declarat pentru ZF Transilvania Marcel Leonte, directorul general al firmei.
Ca urmare a evolutiei indicatorilor financiari in primele noua luni ale anului, oficialii companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 7,7 mil. euro (27 mil. lei), in crestere cu 29% fata de 2005, dupa ce la inceputul acestui an estimarile legate de evolutia cifrei de afaceri vizau o crestere de 33%, pana la valoarea de 8 mil. euro (28 de mil. lei).
"Principalii indicatori economici vor creste in ultimul trimestru al acestui an, in principal datorita exportului si produselor destinate industriei auto, unul dintre cei mai importanti clienti ai nostri din domeniul auto fiind Dacia-Renault", a precizat Marcel Leonte.
Potrivit acestuia, colaborarea cu Dacia-Renault se face atat in mod direct, cat si prin intermediari, iar in acest moment Sinterom furnizeaza 10 produse pentru modelul Logan.
"Sunt piese sinterizate, dar si piese obtinute prin prelucrari mecanice, iar in prezent suntem pe punctul de a introduce in fabricatie un nou produs de mare complexitate pentru distributie motor. Este vorba de roata arbore cu came, care este momentan in curs de omologare si care va intra in productie la inceputul anului viitor", a declarat Leonte. El a mai spus de asemenea ca sunt in discutie si alte repere care vor fi dezvoltate impreuna cu fabricantul de automobile din Pitesti. "Speram ca pana la sfarsitul anului contractul cu Dacia-Renault sa reprezinte aproximativ 15% din cifra noastra de afaceri", a precizat managerul general Sinterom.
Compania a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 6 mil. euro (21,8 mil. lei), in scadere cu 7,5% fata de valoarea in lei a cifrei de afaceri din 2004 (23,5 mil. lei) si un profit net de 0,41 mil. euro (1,5 mil. lei), valoare care a inregistrat de asemenea un regres fata de 2004. Potrivit conducerii companiei, orientarea catre piata externa a fost o modalitate de supravietuire pe piata, in conditiile in care industria romaneasca de masini-unelte si industria de electrotehnica, care au fost motorul dezvoltarii firmei incepand cu anii '70, se confrunta cu grave dificultati. "Odata cu prabusirea acestor domenii industriale am fost nevoiti sa ne cautam parteneri externi. Din pacate si in urmatorii ani clientii vor trebui cautati cu precadere tot in afara tarii", afirma Leonte.
In afara de Bosch, compania Sinterom mai colaboreaza pe piata externa cu companiile Welles din Statele Unite, Veha din Belgia, Danfoss din Slovenia si Retting din Polonia. Firma clujeana si-a programat pentru acest an un volum de investitii de 1,2 mil. lei (0,34 mil. euro), principala destinatie fiind reabilitarea sistemului de incalzire, cu scopul reducerii costurilor energetice.
Sinterom Cluj are un capital social de 12,1 mil. lei (3,42 mil. euro) si este controlata de societatea comerciala Contactoare Buzau, membra a grupului de firme Serviciile Comerciale Romane (SCR), care detine aproximativ 62,7% din actiunile Sinterom. Un alt actionar important al companiei clujene este SIF Oltenia, cu o detinere de 31% din capitalul social al Sinterom.
Principalele produse din portofoliul companiei sunt piesele sinterizate (feroase si neferoase), cu 40% din totalul vanzarilor, urmate de bujii auto, termostartere si electrozi de aprindere, cu 37% din cifra de afaceri. Societatea mai produce sarme din wolfram si molibden, produse ceramice, contacte electrice si magneti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO