Companii

Sofitel a avut incasari de 8,4 milioane de euro

25.01.2006, 20:04 22

Hotelul cotat la patru stele se afla in competitie si cu jucatorii de pe segmentul de cinci stele, in special Crowne Plaza, care se afla in imediata apropiere a acestuia.

Sofitel, cu 202 camere, a inregistrat o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri in 2005, pana la valoarea de 8,4 mil. euro, ceea ce a depasit previziunile facute de conducere la inceputul exercitiului financiar.

"Am avut un an foarte bun, iar dupa cifrele inregistrate la sfarsitul lui 2005 si inceputul lui 2006 suntem foarte optimisti in legatura cu noul an", a declarat Bruno Vinette, general manager al hotelului. Vinette a precizat ca rezultatul estimat pentru 2005 fuseste de 8 mil. euro, iar in 2004 hotelul a avut o cifra de afaceri de circa 7,5 mil. euro.

"Am avut un semestru doi foarte bun, in special lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Inca pe atunci ne-am dat seama ca vom depasi previziunea facuta la inceputul anului", a continuat Vinette. El spune ca se asteapta la o rata de crestere asemanatoare anul acesta. Hotelul a avut un grad mediu de ocupare de 75% in 2005, in crestere cu 3% fata de anul anterior. Conducerea hotelului preconizeaza o majorare a gradului de ocupare si in acest an.

Sofitel se adreseaza in special oamenilor de afaceri. Unitatile de pe acest segment au avut o crestere foarte mare in ultimii ani, ca urmare a stabilirii in Romania a mai multor companii internationale.

Vinette spune ca in 2005 au fost renovate 100 de camere ale unitatii, in urma unei investitii de 400.000 de euro. Aceeasi suma va fi investita in 2006 pentru renovarea celor aproximativ 100 de camere ramase.

Hotelul Sofitel face parte din complexul World Trade Center Bucuresti (WTCB), ai carui actionari principali sunt, potrivit ultimelor informatii disponibile, companiile Bouygues Batiment, Debarth, Accor, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Financiara SA, Municipiul Bucuresti si compania Astra. Din acelasi complex mai faceau parte si Clubul Francez si Satul francez, active la care WTCB a fost nevoita sa renunte pentru a-si putea achita datoriile fata de creditori.

Pe piata au circulat, in ultima perioada, informatii potrivit carora Sofitel ar fi de vanzare, iar printre potentialii cumparatori interesati s-ar afla omul de afaceri Gheorghe Copos, care controleaza deja doua hoteluri de cinci stele din Capitala - Crowne Plaza si Hilton.

"Stim de peste un an ca exista aceste zvonuri. Insa hotelul nu este de vanzare", a comentat Bruno Vinette.

Pozitionat pe segmentul pietei hoteliere de patru stele, Sofitel este operat sub contract de management de catre lantul Accor, care mai opereaza trei hoteluri Ibis, dintre care doua in Bucuresti si unul in Constanta.

Accor deruleaza in acest moment o investitie de 33 mil. de euro intr-un hotel propriu, in centrul Capitalei.

"Accor va deschide Novotel la sfarsitul acestui an. Deocamdata, nu ne vom mai extinde, este suficient", a conchis Vinette. Accor este proprietarul brandurilor Ibis, Sofitel si Novotel. Vinette a preluat functia de general manager al Sofitel la inceputul anului trecut, venind din Moscova, unde s-a aflat la conducerea unui hotel Novotel.

Sofitel concureaza cu hotelurile de patru stele, dar si cu cele cinci mari hoteluri aflate pe segmentul de lux, JW Marriott, Howard Johnson, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza si Intercontinental. Hotelul are aproximativ jumatate din capacitatea celui mai mare hotel din Bucuresti, JW Marriott.

La nivel de patru stele sunt cotate si cele patru hoteluri francizate de Golden Tulip in Bucuresti, Ramada Majestic, precum si cel afiliat de lantul hotelier international Best Western, hotelul Parc.

In 2006 se asteapta ca inaugurarea Novotel sa fie cel mai important eveniment al pietei pe acest segment, iar in primavara lui 2007 se va deschide Bucuresti Radisson SAS (actualul hotel Bucuresti), parte a complexului hotelier Centre Ville.

In acelasi timp, doua companii prezente in zona hotelurilor de cinci stele, Hilton (care opereaza sub contract de management Athenee Palace Hilton) si Intercontinental International (care are contract de management cu hotelul Crowne Plaza si de franciza cu Intercontinental) si-au anuntat intentia de a intra pe piata de patru stele. Expertii in domeniu spun ca acest segment are cel mai mare potential de crestere in perioada urmatoare, avand in vedere ca un nou venit are nevoie de mai mult timp pentru a se pozitiona pe piata, daca intra pe segmentul hotelurilor de cinci stele.

Pentru acest an, nu este anuntata sau prevazuta nici o intrare pe segmentul de cinci stele, spre deosebire de nivelul de patru stele, unde vor avea loc mai multe intrari de jucatori noi, dar si extinderi ale operatiunilor celor deja prezenti. andreea.groenendijk@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO