Companii

Sorin David, D&B: In economie sunt actori care nu mai pot supravietui. Pana nu vor fi izolati, blocajul va continua

Sorin David, D&B: In economie sunt actori care nu mai pot supravietui. Pana nu vor fi izolati, blocajul va continua

Sorin David, partener al D&B David si Baias

06.07.2009, 00:00 83

 

Sorin David, partener al casei de avocatura D&B David si Baias, spune ca actuala perioada nu este confortabila nici pentru avocati, care in loc de tranzactii si finantari trebuie sa faca restructurari sau contracte de insolventa.

"Noi, avocatii, devenim acum cunoscatori ai legislatiei insolventei. Din fericire, la D&B n-avem pana acum niciun client care sa fi cerut intrarea in insolventa, dar ca om de afaceri te gandesti uneori la ce este mai rau. Probabil inca nu s-a atins fundul crizei", spune avocatul.
D&B David si Baias, casa de avocatura corespondenta a PricewaterhouseCoopers in Romania, s-a remarcat in ultimii ani prin asistarea omului de afaceri Jean Valvis in procesul de vanzare a afacerilor cu apa minerala si lactate catre Coca-Cola si Lactalis, dar si pentru contracte precum asistarea grupului Avrig 35 la vanzarea mallului Iris Shopping Center din Titan, una dintre ultimele afaceri semnificative semnate in real estate.
 
Tranzactiile, cele mai profitabile contracte, lipsesc
Despre aceste tranzactii avocatul spune acum ca sunt istorie, in prezent circa 60-70% din veniturile firmei fiind generate de consultanta. "Nu este confortabil cand clientii tai, in care crezi si care au planuri de afaceri bune, ajung sa sufere. In prezent are loc o pierdere de valoare la nivelul economiei, iar eforturile sunt concentrate pe a repara ce se poate repara, in loc sa construim", spune David.
Compania lucreaza in prezent la rescadentari de credite si reorganizari, dar avocatul recunoaste ca cele mai profitabile contracte erau cele de tranzactii, care in perioada aceasta lipsesc. Cu toate acestea, datorita faptului ca a reusit sa nu piarda niciun client, D&B nu a inregistrat o scadere semnificativa a veniturilor.
"Per ansamblu, ca numar de ore muncim poate cu 5% mai putin ca anul trecut. Nu am fost dependenti de tranzactii, astfel ca in functie de volumul de munca facturabila am inregistrat o scadere de 10%", spune David. Cu toate acestea, avocatul apreciaza ca viitorul apropiat nu suna deloc bine, motiv pentru care nu poate face o proiectie asupra veniturilor viitoare ale firmei.
"Urmatoarele sase luni consider ca vor fi cele mai negre. Exista dificultati crescute de a plati in toate industriile. Este un blocaj financiar, iar senzatia mea este ca se va accentua. Sunt actori in economie care nu mai pot sa supravietuiasca, dar continua sa fie activi: primesc facturi, dar nu le pot plati. Pana cand acestia nu sunt izolati pentru a nu se mai tranzactiona deloc cu ei, blocajul va continua", spune David.
 
In semestrul doi, banii ar putea circula mai bine
D&B a inregistrat in 2008 venituri de 4,5 milioane de euro, dar in acest an majoritatea firmelor mari de avocatura iau in calcul o scadere a incasarilor. Sperantele sunt legate de anul 2010, cand circulatia banilor s-ar putea imbunatati.
"Multe falimente au fost deschise, dar nu s-au finalizat din lipsa de cumparatori. In urmatoarea perioada ar putea aparea cumparatori la preturi foarte mici pentru activele firmelor in faliment. Va fi un mic cutremur, dar cred ca in primul semestru al anului urmator banii vor circula ceva mai bine", spera David.
Firma isi va reduce in urmatoarea perioada efectivul de avocati de la 46 la 41 de oameni, ca urmare a deciziei de a directiona activitatea litigioasa a firmei catre domeniul fiscal, unde numarul contestatiilor facute de firme a crescut, o parte din acestea putand fi transformate in litigii. "O parte din avocatii de pe litigii, care erau mai mult "comercialisti" - trei avocati seniori si doi juniori - nu au fost foarte incantati de perspectiva orientarii catre litigii fiscale, astfel ca am decis de comun acord sa urmam fiecare oportunitatile in care credem", explica David.
 
Un moment bun de lansare
Unul dintre cele mai importante contracte in care firma de avocatura a fost implicata in ultima perioada este asistarea, alaturi de PwC, a grupului GE Money la formarea unei noi banci - GE Garanti Bank. In ultima perioada au inceput procedurile pentru formarea unor banci noi si omul de afaceri Valer Blidar (Banca Comerciala Feroviara) sau fondul RAEF, condus de Horia Manda.
"In ultima perioada s-a demonstrat ca nimic nu mai este sfant, dupa ce o serie de banci emblematice au ajuns derizorii. Pentru cei cu spirit antreprenorial este un bun moment de lansare si in domeniul financiar, tinand cont ca nevoia de finantare este imensa", apreciaza avocatul.
In prezent, costurile pentru formarea unei banci sunt mai mici, tinand cont de reducerea chiriilor pentru spatii de birouri si stradale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO