Companii

Sorin Sofian, TCE Logistica: A inceput lupta pentru supravietuire. Am pierdut 35% din clienti si am dat afara 400 de oameni

Sorin Sofian, TCE Logistica: A inceput lupta pentru supravietuire. Am pierdut 35% din clienti si am dat afara 400 de oameni

Sorin Sofian, directorul general al TCE Logistica: Primordial este sa iesim din criza cu bine. Probabil ca va mai urma o serie de falimente in aceasta industrie, dat fiind faptul ca se practica preturi exagerat de mici.

26.06.2009, 00:00 342

Managerul general al companiei de curierat TCE Logistica, parte a grupului RTC Holding controlat de Octavian Radu, spune ca din decembrie pana in mai firma a pierdut 35% dintre clienti, pe fondul tarifelor "exagerat de mici" practicate pe piata. De asemenea, el sustine ca primele trei-patru luni ale anului acesta au reprezentat "o lupta pentru supravietuire".

 "Este un mare haos pe aceasta piata. O parte dintre operatori au inceput sa practice preturi chiar sub nivelul costurilor pentru atragerea de clienti. Noi am devenit mai flexibili in politica de pret, dar nu am ajuns sa practicam asemenea preturi, la limita costurilor, pentru a castiga piata", a spus Sorin Sofian.
Anul trecut compania TCE Logistica a achizitionat brandul Curiero si a realizat un schimb de actiuni cu firma de curierat intern Curiero.
 
Pe pierderi
"Lucrurile sunt foarte tulburi, nu pot aprecia cand se vor limpezi. Am incercat sa ne pastram portofoliul de clienti, dar am pierdut foarte multi din cauza faptului ca au ales sa mearga acolo unde li se ofereau preturi mai mici. Nici portofoliul de clienti nu era foarte solid. Din pacate, inainte de actiunea cu Curiero eram foarte solizi ca operatiuni si eram pe plus, dar acum suntem pe pierderi", a spus Sorin Sofian.
 Compania TCE Logistica a avut o cifra de afaceri de 4,8 milioane de euro in primul trimestru, mai mult cu 69% fata de anul anterior. Cu toate acestea, managerul general spune ca primele trei-patru luni ale anului acesta au fost o "lupta de supravietuire". "Daca ne uitam la cifra de afaceri sau la volumul de colete transportat vom avea un nivel mai mare ca anul trecut. Insa acum suntem pe pierderi", a spus el.
Mai mult, in perioada decembrie-mai, compania a pierdut 35% dintre clienti, iar rulajul s-a redus de asemenea cu 35%. "Atat clientii din ITt&C, cat si cei din auto au avut scaderi. Este interesant insa ca acei clienti din domeniul de service auto si-au mentinut cererea pentru volumele de colete transportate", a spus el.
Si grupul RTC este un client al TCE Logistica si contribuie cu 15%-17% in cifra de afaceri. "Cererea pentru papetarie si pentru consumabile a scazut, asadar am avut si noi scaderi in volumele expediate", a spus el.
 
Concedieri in depozite
Dat fiind faptul ca s-a redus volumul de activitate al companiei, s-au realizat si restructurari in firma.
"Am dat afara 400 de oameni din decembrie pana in mai si probabil ca urmeaza sa mai facem restructurari daca situatia nu se stabilizeaza. Vom depasi numarul de 450 de persoane, cei care au fost restructurati nu sunt agenti de vanzari, ci oameni de pe operational, adica operatori de date, oamenii de la depozite", a spus el. Numarul total al angajatilor se ridica la 1.800 de persoane in decembrie, iar in prezent sunt aproape 1.400 de angajati.
Sofian a mai precizat ca in mai-iunie s-a observat totusi o "asezare" a activitatii companiei. "In iulie vom intra cu siguranta pe plus, iar in a doua jumatate a anului vom recupera pierderile din primele luni ale acestui an", a precizat Sofian.
 
Au returnat masini firmelor de leasing
Compania a optimizat costurile si prin reducerea flotei de masini. "Din 600 de masini cu care operam am renuntat la 150 de vehicule. Unele sunt proprietate privata, insa cele mai multe sunt cumparate prin leasing. Le-am dat inapoi la firmele de leasing, care au fost intelegatoare", a spus el, fara a preciza care sunt firmele de leasing cu care lucreaza.
De altfel, marii jucatori din piata leasingului au anuntat inca de la inceputul anului ca nu mai au loc in parcurile auto proprii pentru a depozita masinile predate de clienti. Cele mai mari cheltuieli sunt reprezentate de cele cu personalul si cu subcontractorii, care pun la dispozitie camioane de sapte si zece tone. "Aproape 25-30% din cheltuielile noastre le reprezinta cele cu subcontractorii, circa 30-32% sunt cheltuielile cu personalul, 15% cu flota proprie de masini", a spus el.
Compania opereaza pe mai multe linii de business. Linia de curierat aduce 60% din cifra de afaceri, cea de cargo genereaza 30%, in timp ce aportul liniei express, a liniei warehousing reprezinta 10% cumulat.
 
Probleme de lichiditati
"Incasam banii mult mai greu si nu avem lichiditati. Asadar, vom face investitiile strict necesare. In momentul de fata vrem sa investim intr-o linie de sortare colete pentru cel de-al doilea hub al nostru, Brasov, pe langa cel din Bucuresti", a spus el.De asemenea, managerul companiei planuieste sa dezvolte segmentul de depozitare. Suprafata totala de depozitare este de 30.000 de metri patrati.
Cu toate acestea, nu investitiile reprezinta un element primordial, ci "iesirea cu bine din criza".
"Primordial este sa iesim din criza cu bine. Probabil ca va mai urma o serie de falimente in aceasta industrie, dat fiind faptul ca se practica preturi exagerat de mici", a spus el, si a adaugat ca in aceasta perioada se consolideaza pozitiile in piata. "Trebuie sa depasesti un prag al rulajului pentru a supravietui. In acest business sunt cheltuieli fixe foarte mari".
 
Grupul lui Radu
 
Librariile Diverta - reteaua a fost lansata in 2001 prin concentrarea intr-un singur business a OfiiceNet (magazin de retail specializat in vanzarea produselor de birotica, papetarie si IT) si a retelei @Libra (specializata in vanzarea de carte, muzica, papetarie si produse scolare).
Cifra de afaceri 2007: 46,5 mil. euro
Numar de angajati in prezent: 850
 
Rafar - divizia de fashion - cuprinde in prezent 25 de magazine pe o suprafata totala de 13.500 de metri patrati, a fost infiintata in 2006
Cifra de afaceri 2008- 14 milioane de euro
 
Proffice - divizia de distributie de birotica si papetarie - este prima afacere a grupului RTC in Romania. Lider in distributia de birotica si papetarie in Romania, compania detine peste 25% dintr-o piata a produselor office de 300 milioane euro.
Cifra de afaceri 2007: 63 mil. euro
Numar de angajati 2007: 500
 
TCE - compania de curierat, lansata in 2003 ca divizia de transport si logistica a RTC Holding, functioneaza in prezent pe o structura cu sase linii de business - TCE Post, TCE Express, TCE Courier, TCE Cargo, TCE Spedition, TCE Spedition si TCE Warehousing.
Cifra de afaceri 2008: 17,5 mil. euro
Numar de angajati in prezent: 1400
 
Flaro - productie - a intrat in RTC in 2005 si reuneste doua companii cu activitati de productie in industria auto, electronica si electrotehnica, precum si productia articolelor de birou si scolare si productia articolelor de arhivare.
Cifra de afaceri 2007: 3,2 mil. euro
Numar de angajati: 200
 
Sistec - divizia de solutii si servicii IT - , a fost infiintata in 1995, are de anul trecut sase departamente separate.
Cifra de afaceri 2008: 9 mil. euro
Numar de angajati: 300
 
Rimobi - imobiliar si constructii - reuneste companii cu activitati in domeniul imobiliar si al constructiilor, prima dintre acestea fiind infiintata in 1991. Prin divizia de real-estate, RTC dezvolta un complex de 100 de apartamente la Sibiu.
 
Q Power - tehnologii in energie - este cea mai noua linie de business dezvoltata de RTC. Infiintata in 2009, divizia deruleaza activitati de productie si distributie de aplicatii in domeniul eficientizarii consumului de energie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO