Companii

Sorin Sofian, TCE Logistica: Intram in Bulgaria prin joint-venture sau achizitie

Sorin Sofian, TCE Logistica: Intram in Bulgaria prin joint-venture sau achizitie

Sorin Sofian, general manager TCE: Suntem putin sub grafic pentru ca in prima parte a anului nu ne-am axat pe vanzari. De aceea cred ca in acest an vom avea o crestere de 40% si nu de 60% cum previzionam.

27.10.2006, 16:24 45

Compania de cargo si curierat TCE va intra in Bulgaria de la 1 ianuarie 2007 si in acest sens poarta negocieri pentru un depozit in orasul Ruse, care va avea rolul de hub, adica centru nodal.
"Intrarea in Bulgaria se va face ori prin joint venture, ori prin cumparare sau deschiderea unei filiale", spune Sorin Sofian, general manager al TCE. Pentru inceput TCE va oferi servicii pentru firmele din grupul RTC, din care face parte.
"Pe parcurs dorim sa dezvoltam si fluxuri Romania-Bulgaria si retur cu terti externi", precizeaza Sofian.
Pe langa intrarea in Bulgaria, compania si-a propus pentru anul viitor si intrarea pe curierat international, prin colaborarea cu o firma de talie mondiala. Pe piata curieratului international activeaza TNT si DHL, care detin impreuna o cota de piata de peste 80%, precum si UPS si FedEx.
TCE Logistica a inregistrat dupa primele noua luni ale anului o cifra de afaceri de peste 6 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Suntem putin sub grafic pentru ca in prima parte a anului nu ne-am axat pe vanzari. De aceea cred ca in acest an vom avea o crestere de 40% si nu de 60% cum previzionam", mai spune managerul general al TCE.
Din luna iunie activitatea de vanzari s-a intensificat, iar luna trecuta TCE a atras 130 de clienti noi. In momentul de fata compania are intre 600 si 650 de clienti, pe langa firmele din cadrul grupului.
"In aceeasi perioada a anului trecut aveam aproximativ 500 de clienti, dar ceea ce este cel mai important e ca nu am pierdut niciun client important. In cazul acesta se aplica regula conform careia 20% din clienti asigura 80% din cifra de afaceri", spune Sofian.
Astfel, in acest an compania va ajunge la o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane de euro, in conditiile in care la finele anului trecut TCE Logistica a inregistrat o cifra de afaceri de 6,5 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de 2005.
Lunile de varf pentru companie, date si de specificul clientilor, sunt noiembrie si decembrie.
Printre clientii TCE se numara Lubrifin, Zarea si Kamis pe segmentul de LTL (segmentul de grupaj), Tornado, Asesoft si Romtelecom pe partea de coletarie, precum si Finansbank si Banca Transilvania pe segmentul de plicuri. LTL are o pondere de 60% in cifra de afaceri a companiei, in timp ce partea de curierat detine o cota de 40% (30% activitatea de coletarie si 10% plicurile).
"In continuare segmentul de LTL e cel mai dezvoltat, dar suntem pe punctul de a creste si pe partea de plicuri. Partea de grupaj va ramane in continuare importanta pentru ca suntem lideri pe aceasta piata si reusim sa distribuim cantitati mici de paleti cu viteza de curierat si cost de cargo", spune Sofian.
Firmele din grupul RTC asigura 30% din cifra de afaceri a companiei, in conditiile in care la inceputul anului firmele din cadrul grupului aveau o pondere de 35% din cifra de afaceri.
"Vrem sa micsoram aceasta pondere sub 20%", precizeaza Sofian.
Efiecientizarea costurilor este unul dintre obiectivele de baza ale companiei. Astfel, costul pe tona si costul pe paleti transportati este acum cu 70% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit reprezentantilor companiei.
"Costurile s-au redus atat de mult si pentru ca anul trecut au fost cateva probleme la nivel de conducere. Schimbarea managementului a fost benefica in acest sens", spune Sofian.
TCE Logistica are aproximativ 600 de angajati, cu 150 mai multi decat anul trecut si o flota de 240 de masni proprii. "Masinile folosite zilnic (in care sunt incluse si cele inchiriate), ajung la peste 300", precizeaza Sofian. Compania vrea sa investesca in flota inca 1,5 milioane de euro anul viitor si sa achizitioneze 40 de masini noi, precum si sa doteze cu lifturi o mare parte din van-urile existente.
Compania de cargo si curierat TCE Logistica a fost in acest an in discutii cu mai multe companii din Franta, Germania si Austria, interesate sa intre pe piata din Romania dupa momentul integrarii europene.
Cu toate acestea, vanzarea companiei a fost amanata, pentru a se include in pret dinamica businessului.
Astfel, conform reprezentantilor companiei decizia de vanzare depinde foarte mult de capacitatea TCE de a creste si in continuare organic. Daca cresterea organica scade, TCE sta mai bine pe mana unui jucator global, crede Octavian Radu, fondatorul grupului RTC.
Pana acum insa, piata de cargo si curierat s-a dovedit a fi una dintre cele mai dinamice din Romania, cu rate de crestere de 30-40% pe an.


TCE Logistica
Vrea sa intre de anul viitor pe piata din Bulgaria
Din 2007 compania va desfasura si servicii de curierat international
TCE Logistica estimeaza pentru acest an o crestere a afacerilor cu 40%
Anul trecut cifra de afaceri a fost de 6,5 milioane de euro
Numarul de angajati ai companiei se ridica la 600
Flota companiei este de 240 de masini proprii, dar pe zi numarul de masini folosite depaseste 300
Anul acesta managementul companiei s-a schimbat, iar costul pe tona si pe paleti transportati s-a redus cu 70%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO