Companii

Sortilemn: Piata mobilei scade din cauza crizei, dar ne pastram afacerile datorita IKEA

Sortilemn: Piata mobilei scade din cauza crizei, dar ne pastram afacerile datorita IKEA

Michael Brandhuber estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro

16.10.2008, 14:57 230

Sortilemn din Gherla, al cincilea jucator din industria locala a mobilei, spune totusi ca-si va putea incheia situatiile financiare pe anul acesta la un nivel similar celui de anul trecut, ceea ce inseamna afaceri de 36 de milioane de euro. Chiar daca rezultatul reprezinta o stagnare, in actualele conditii ale unei piete in scadere estimarea este una optimista. Principalul factor care a reusit sa stabilizeze evolutia afacerilor companiei este contractul pe care il are cu retailerul suedez de mobila IKEA pentru care Sortilemn livreaza circa 70% din productia anuala.

"Pe fondul scaderii pietei de mobilier la nivel european afacerile cu mobila ale companiei noastre vor stagna in acest an la nivelul din 2007. Colaborarea cu IKEA constituie un avantaj pentru noi in conditiile in care tendinta pietei de mobilier este in scadere. Consider ca acest trend va fi continuat si anul viitor, iar incepand din 2010 piata va incepe din nou sa creasca. Cred insa ca vor trece inca 10 ani pana cand piata autohtona de mobilier va ajunge la maturitate", a declarat Michael Brandhuber, directorul general al Sortilemn.
El spune ca pietele de mobila din Germania, Franta, Marea Britanie sunt in declin, iar in momentul de fata cele mai bune oportunitati sunt oferite de pietele din Olanda si din tarile scandinave.
Exportul reprezinta circa 99% din totalul cifrei de afaceri al companiei din Gherla, Sortilemn fiind si unul dintre furnizorii traditionali ai firmei suedeze IKEA. In prezent peste 70% din totalul productiei Sortilemn este contractata de furnizorul suedez IKEA, printre clientii companiei din Gherla numarandu-se si firmele Stokke din Norvegia, Brio si Elfa din Suedia. Produsele pentru IKEA fabricate de Sortilemn sunt comercializate pe pietele din Suedia, Germania, Belgia, Franta, Spania, Marea Britanie, Austria, Rusia, Grecia, Turcia, Cipru, Arabia Saudita, Japonia, USA, Canada, Norvegia, Polonia.
Reprezentantul Sortilemn estimeaza pentru anul viitor o cifra de afaceri de aproximativ 40 de milioane de euro si spune ca planurile pentru urmatorii trei ani vizeaza vanzari anuale de aproximativ 48 de milioane de euro.
In ceea ce priveste planurile de investitii, compania din Gherla a anuntat in toamna acestui an un proiect in valoare de 6 milioane de euro prin intermediul caruia se prevede utilizarea deseurilor de lemn pentru obtinerea de energie electrica. "Dispunem in prezent de cantitati mari de deseuri de lemn care pot fi intrebuintate in obtinerea de energie electrica, investitia urmand sa fie finalizata in cursul anului viitor. Pentru 2008 avem un proiect investitional in valoare de un milion si jumatate de euro in retehnologizare, astfel ca vom utiliza acesti bani pentru achizitionarea unor linii de lacuire", a mai precizat Brandhuber.
Potrivit reprezentantului companiei clujene, anul viitor Sortilemn intentioneaza sa aloce 2 milioane de euro pentru achizitionarea unor noi utilaje tehnologice pentru cresterea productivitatii.
In momentul de fata numarul de angajati ai companiei Sortilemn este de 1.050 de oameni, fata de 1.200 de salariati detinuti de firma anul trecut. "Conducerea Sortilemn intentioneaza ca si in urmatorii ani de zile sa mentina efectivul de muncitori la aproximativ 1.000 de oameni", mai spune reprezentantul companiei.
Totodata, compania intentioneaza sa-si extinda capacitatile de productie in perioada urmatoare. "Detinem o hala de 11.000 de metri patrati care nu este folosita in prezent pentru productie, insa intentionam sa o transformam in perioada urmatoare de timp in a patra unitate de productie a companiei noastre", spune directorul general al Sortilemn.
Compania Sortilemn S.A. a fost infiintata in anul 1961, avand ca principal domeniu de activitate producerea de placaje, furnire, PAL si scaune, firma privatizandu-se in noiembrie 1999, cu capital intregal privat, actionarul majoritar fiind omul de afaceri Michael Brandhuber din Austria cu o participatie de 65%, restul de 35% din actiuni apartinand lui Ghisa Ludovic. Principalii producatori locali de mobila sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa, Staer sau Alprom, valoarea pietei de profil fiind de 1,1 mld. euro in 2007.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO