Companii

Statul incaseaza dividendele Fondului Proprietatea de la Conpet

04.07.2006, 20:02 33

Fondul Proprietatea nu va primi dividende de la compania de transport al produselor petroliere Conpet Constanta desi este actionar al acesteia, iar societatea a hotarat sa distribuie dividende din profitul de anul trecut, conform unei hotarari a AGA.
Fondul detine in prezent 16% din actiunile societatii, insa dividendele cuvenite ar urma sa fie incasate de Ministerul Economiei si Comertului, care a fost pe parcursul anului trecut actionar al companiei. Hotararea a fost luata ca urmare a votului reprezentantilor ministerului in cadrul Adunarii Generale.
Conform legislatiei aplicabile societatilor listate pe piata de capital, dividendele ar trebui platite actionarilor existenti la o data ulterioara AGA. "Prin derogare de la prevederile Legii nr. 31/1990, identificarea actionarilor care urmeaza a beneficia de dividende sau alte drepturi si asupra carora se rasfrang efectele hotararilor adunarii generale a actionarilor va fi stabilita de aceasta. Aceasta data va fi ulterioara cu cel putin 10 zile lucratoare datei adunarii generale a actionarilor", prevede articolul 238 al Legii 297/2004 privind piata de capital.
In cazul Conpet, data de inregistrare dupa care sunt identificati actionarii care ar fi indreptatiti la dividende este 21 iulie 2006. Fondul Proprietatea detine 16% din Conpet. Dividendele totale platite de societate urmand sa se ridice la aproape 1,4 milioane de euro.
Contactati de ZF, reprezentantii Fondului Proprietatea nu au dorit sa faca nici un comentariu pe aceasta tema. Totusi ei au votat impotriva acestei hotarari in Adunarea Generala a Actionarilor.
"Decizia a fost luata cu majoritate de voturi in urma mandatului cu care reprezentantii MEC au venit la Adunarea Generala a Actionarilor. Reprezentantii Fondului Proprietatea nu au fost de acord", spune Liviu Iliasi, presedintele Conpet.
Intre MEC si Fondul Proprietatea exista de cateva luni un litigiu in privinta Conpet. Legea de infiintare a fondului prevede ca acestuia ii revin 10% din actiunile companiei de transport. Dupa transferul actiunilor catre fond, Conpet a transferat o parte din active catre Petrotrans, companie de stat, iar capitalul companiei s-a diminuat pe seama scaderii numarului de actiuni detinute de stat. In urma acestei operatiuni, cota Fondului Proprietatea a crescut la 16%, lucru cu care reprezentantii MEC nu sunt de acord.
Ministerul Economiei si Comertului detine, conform ultimelor raportari de pe site-ul RASDAQ, 62,7%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO