Companii

Ştiri pe scurt - 7 septembrie

06.09.2010, 23:44 23

Someş Dej vrea o majorare de capital de 25 mil. euro,pentru plata datoriilor şi investiţii

Consiliul de Administraţie al producătorului de celuloză şi hârtieSomeş Dej (SMS) propune acţionarilor o majorare de capital de 107,5milioane de lei (25 mil. euro), de la 26,4 milioane de lei la 134de milioane de lei, prin aport de numerar, pentru plata datoriilorrestante, capital de lucru şi investiţii. Operaţiunea se va realizaprin emiterea a aproape 52 de milioane de acţiuni cu o valoarenominală de 2,1 lei pe unitate, potrivit unui comunicat al firmei.Producătorul de celuloză şi hârtie, controlat de omul de afaceriŞtefan Vuza, a avut în primul semestru pierderi de 11,2 milioane delei, în creştere de aproape patru ori comparativ cu rezultatulnegativ din perioada similară a anului trecut, de 2,28 milioane delei. Cifra de afaceri a firmei a scăzut în perioada analizată cu35,7%, de la 42,2 milioane de lei la 27 de milioane de lei. Someşface parte din grupul Serviciile Comerciale Române (SCR). Potrivitcelor mai recente raportări, firma A1 Impex, membră a SCR, deţine62,6% din acţiunile Someş Dej, în timp ce SIF Banat-Crişana (SIF1)are 13,11% din titluri.

Rohan: Statul trebuie să aibă o viziune pe termen lung.Este necesar un mecanism de prevenire a crizei

Autorităţile ar trebui să aibă o viziune pe termen mediu şi lung lanivel politic şi administrativ, pentru stabilitate, şi să dezvolteun mecanism de prevenire a crizelor, astfel încât economia să sedezvolte constant, apreciază Mihai Rohan, preşedintele patronatuluidin industria cimentului CIROM. "Ar trebui să existe o preocuparepentru menţinerea unui mediu politic stabil şi pentru dezvoltareaunui mecanism de prevenire a crizelor/ problemelor prinidentificarea potenţialelor zone de risc la nivel macroeconomic şiprin găsirea, din timp, a unor soluţii care să aducă o dezvoltareconstantă a economiei", a declarat Rohan. Totodată, capacitateastatului şi a companiilor locale de a absorbi fondurile puse ladispoziţie de Uniunea Europeană este un alt aspect care va juca unrol important în dezvoltarea economiei locale şi în dinamica pieţeiconstrucţiilor. Rohan estimează că în 2010 vânzările de ciment dinRomânia vor înregistra un declin de aproximativ 15%, influenţate,printre altele, de situaţia "destul de schimbătoare" din mediul deguvernare, de scumpirile anunţate pentru această toamnă, carefavorizează scăderea cererii de materiale de construcţii şi de"probabilitatea mică" a începerii marilor proiecte deinfrastructură anunţate de stat.

DTZ: Doar 1% din spaţiile de birouri închiriate au fostpentru extindere

Suprafaţa spaţiilor de birouri închiriată de companii în vedereaextinderii activităţii a reprezentat doar 1% din totalul arieitranzacţionate în al doilea trimestru, în timp ce relocările aucumulat aproape 90% din total, potrivit firmei de serviciiimobiliare DTZ Echinox. Comparativ cu primele trei luni ale acestuian, livrările din trimestrul doi au înregistrat o scădere de 23%.Acelaşi trend a fost urmat şi de suprafaţa net închiriată(reprezentată prin tranzacţii de tip relocări, extinderi,subînchirieri şi preînchirieri), aceasta cumulând aproximativ38.500 metri pătraţi în perioada martie-iunie 2010, după o scăderede 14% comparativ cu trimestrul precedent, informează DTZ Echinox.Din totalul net închiriat în perioada aprilie - iunie 2010, 89% aureprezentat tranzacţiile tip relocări, 6% preînchirierile, 4%tranzacţiile de subînchiriere, iar 1% extinderi. Cea mai recentătranzacţie de închiriere intermediată de echipa de birouri a DTZEchinox este cea prin care compania americană Vendio, unul dinprincipalii furnizori de servicii de comerţ online, a preluat 545metri pătraţi în AFI Palace Cotroceni Offices. Compania îşi va mutaastfel operaţiunile în AFI Palace Cotroceni Offices începând culuna ianuarie a anului 2011.

Grupaj realizat din surse Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO