Companii

STK Financial cauta bani de la investitori privati si anunta lansarea fondului la Bursa

03.04.2006, 00:00 20

Societatea de administrare a investitiilor STK Financial din Cluj-Napoca a lansat primul fond privat de investitii care va fi listat la Bursa de Valori.

Fondul, denumit STK Emergent, se va constitui prin atragere privata de resurse financiare fiind initial un fond inchis, urmand ca listarea fondului la Bursa sa se realizeze pana la jumatatea anului viitor.

"Listarea la Bursa a fondului are ca avantaje o lichiditate mai ridicata a titlurilor de fond, precum si posibilitatea ca investitorii sa vanda titlurile detinute la un pret mai mare decat valoarea unitara a activului net. Conform prospectului, demersurile de listare vor incepe la un an dupa autorizare, deci estimez ca fondul va fi listat macar la inceputul lui iunie 2007", a declarat pentru ZF Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.

Listarea la Bursa a unui fond de investitii este o premiera pe piata romaneasca, fapt pe care mizeaza si administratorul fondului care incearca in acest fel sa se impuna pe o piata dominata de societatile de administrare ale bancilor. In plus, STK Emergent este primul fond care acorda drept de preemtiune membrilor fondatori in cadrul emisiunilor viitoare de titluri de fond, iar pana la listarea la Bursa, titlurile vor putea fi transferate intre investitori.

"Pe o piata pe care domina bancile trebuie sa ai un avantaj competitional, iar avantajul de a fi primul fond listat la Bursa reprezinta un avantaj competitional major", a spus Pascu.

Unul din obiectivele fondului, prevazut si in prospectul de emisiune, este obtinerea unei rentabilitati financiare anuale de minimum 25%. Rentabilitatea financiara este data de profitul net raportat la capitalurile proprii. Pe langa aceasta, administratorul fondului isi propune o rentabilitate relativa, data de cresterea activului net, superioara principalilor indici bursieri.

"Urmarim sa batem indicii bursieri si sa obtinem o rentabilitate relativa de 1,3-1,4 ori mai mare decat acestia. In acest scop vom aborda o politica de investitii agresiva, domeniile de activitate vizate pentru investitii fiind domenii cu rata de crestere mai mare decat cresterea economica medie", a explicat Pascu.

Mai mult, pentru fidelizarea investitorilor, fondul va distribui profitul net realizat sub forma de titluri gratuite, dupa acelasi principiu ca si majorarile de capital realizate de societatile comerciale. Fondul va avea initial pana la 500 de investitori, investitia minima fiind de 50.000 lei. Valoarea initiala a unei unitati de fond este de 1.000 de lei.

Administratorul nu percepe comisioane de subscriere sau rascumparare. Emisiunile de noi unitati de fond se vor realiza in prima decada a fiecarei luni si vor reprezenta maximum 20% din numarul total de unitati aflate in circulatie la finele lunii precedente, iar rascumpararile se vor realiza in aceeasi perioada, la cererea investitorilor, in cuantum de maximum 10% din titlurile totale.

Comisionul de administrare este de 0,2% din activul mediu lunar al fondului, la finalul anului administratorul percepand un comision suplimentar de 1,2% din activul net, daca reuseste sa atinga obiectivul de rentabilitate de 25%.

Fondul isi propune sa atraga initial investitii in valoare de 30 de milioane de lei (circa 8,5 milioane de euro), perioada de subscriere incheindu-se pe 19 aprilie. In primele doua saptamani, subscrierile s-au ridicat la circa 8 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO