Companii

Strainii de la Bursa si-au marcat profiturile in martie

08.04.2005, 19:25 26

Investitorii straini de la Bursa de Valori Bucuresti au plecat acasa luna trecuta cu 13,7 milioane de euro, contribuind astfel la scaderea puternica a pietei inregistrara in martie, conform datelor Bursei de Valori Bucuresti.

Nivelul negativ al investitiilor straine nete (diferenta dintre valoarea cumpararilor si a vanzarilor) nu s-a datorat insa vanzarilor masive de actiuni, ci mai degraba reticentei de a initia noi ordine de cumparare.

Ponderea investitorilor straini in totalul tranzactiilor de cumparare a scazut in martie pentru a patra luna consecutiv, ajungand la 19,3%, fata de 30,4% cu o luna inainte, in timp de ponderea in tranzactiile de vanzare a ramas aproximativ constanta, in jurul nivelului de 27%. Brokerii de pe piata spun ca multe dintre fondurile straine de investitii care fac plasamente in actiuni romanesti au inceput sa stea in expectativa in asteptarea votului de pe 13 aprilie al Parlamentului European asupra tratatului de aderare a Romanie la Uniunea Europeana, dar si din cauza tendintei de scadere de pe piata.

Strainii au cumparat luna trecuta de la Bursa actiuni in valoare de 32,1 milioane de euro si au vandut de 45,8 milioane de euro.

Valoarea investitiilor straine nete la Bursa pe ultimele 12 luni se ridica la 86,7 milioane de euro.

Bursa a inregistrat luna trecuta o corectie negativa severa, de aproape 30%, dupa cresterea de 50% din primele doua luni ale anului, in conditiile in care o parte a investitorilor romani au intrat in panica vazand ca piata scade si au inceput sa vanda actiuni.

vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO