Companii

Studentii ar trebui sa invete la scoala sa fie „angajabili”, nu viitori angajati

09.05.2010, 23:13 249

Numai unu din trei studenti sau absolventi de facultate care seangajeaza pe o pozitie de entry-level intr-o companie din domeniulIT stie sa lucreze cu un sistem de operare pentru ca a invatatacest lucru la scoala, arata o cercetare recenta realizata deJunior Achievement (JA) Romania, organizatie nonprofit in domeniuleducatiei economice si antreprenoriale.
Motivul? Cursurile predate in universitati sunt invechite si deaceea absolventii fara experienta se angajeaza din ce in ce maigreu.
"Curricula studentilor trebuie sa fie corelata cu cerintelemediului privat. Nu mai exista notiunea de «angajat», ci de«angajabil», iar gradul de angajabilitate a absolventilor a devenitcomponenta cea mai importanta la recrutare. Tinerii trebuie sa fieflexibili, capabili sa se reorienteze profesional, pentru ca cineramane fixat pe un anumit domeniu va avea mai putine sanse deangajare", a spus Mihai Tudor, directorul general al IBM Romania,subsidiara locala a celui mai mare furnizor de servicii IT dinlume.
Mihai Tudor este si presedintele consiliului director din cadrul JARomania.
In prezent, din cei aproximativ 760.000 de someri, peste 100.000 auvarste pana in 25 de ani, potrivit informatiilor de la AgentiaNationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
In opinia lui Dumitru Miron, prorectorul Academiei de StudiiEconomice, una din cele mai prestigioase institutii de invatamantde pe piata locala, care scolarizeaza in prezent aproximativ 38.000de studenti, "radacinile" problemei privind neconcordantele dintreceea ce solicita angajatorii si ceea ce invata tinerii la scoalasunt permanent discutate si "niciodata transate".

Companiile recruteaza 1.000 de studenti sau absolventiin 2010
Desi inceputul anului nu a venit cu vesti prea optimiste pentrupiata muncii, unele firme de pe piata locala au anuntat ca vor sarecruteze putin peste 1.000 de studenti sau absolventi de facultatepentru a-i angaja sau pentru a-i inscrie in programe de internship,iar alte 1.000 de oportunitati de angajare se adreseaza tinerilorabsolventi cu studii medii, potrivit ofertei prezentate la Targulabsolventilor 2010, eveniment organizat de JA Romania, desfasuratla sfarsitul saptamanii trecute in Capitala.
Printre companiile care au anuntat ca fac angajari in randultinerilor se numara Agrana, Aviva, BCR, BRD, Coca-Cola, Ernst &Young, IBM, Infineon Technologies, Microsoft, Oracle, Ovb Allfinanzsau PricewaterhouseCoopers.

De ce nu reusesc tinerii sa se angajeze
Pentru Liliana A., 22 de ani, studenta in anul III la Facultatea deComunicare si Relatii Publice din cadrul Universitatii "AlexandruIoan Cuza" din Iasi, participarea la targul absolventilor a fost onoua incercare - esuata - de angajare, dupa ce a incercat timp demai multe luni sa-si gaseasca un loc de munca.
"Am venit de la Iasi pentru a vedea care este oferta de joburi dinBucuresti, pentru ca la targurile de joburi organizate acolo erauposturi disponibile doar pentru muncitori necalificati. Insa niciaici nu am gasit o oferta foarte vasta, angajatorii spun ca fie nuau joburi, ci doar programe de practica, fie angajeaza pe baza dePFA", spune Liliana, care a adaugat ca in prezent nu mai are nicioconstrangere pentru a pleca sa lucreze in strainatate, deoarece avazut ca piata muncii este blocata.
De aceeasi parere este si Mihaela, studenta in anul II la masteratdin cadrul ASE, care isi cauta un job inca de anul trecut.
"Sunt prea multi candidati pentru prea putine locuri disponibile.De un an de zile imi caut un job in domeniul marketingului, dar nureusesc sa gasesc nimic", spune Mihaela, care crede ca un salariude 300 de euro net pe luna este "rezonabil" pentru un tanar faraexperienta la inceput de cariera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO