Companii

Suedezii de la EQT confirma interesul pentru Romania: Ne uitam la afaceri de familie care vor sa se extinda

22.10.2008, 15:24 66

"Piata romaneasca prezinta interes pentru noi, mai mult, consideram Europa Centrala si de Est ca noua piata principala de investitii pentru EQT. E destul de greu de spus cat va investi EQT in Romania si in regiune. Fiecare oportunitate de investitii este privita in detaliu, indiferent de ce investitii au fost facute in trecut. Cu toate acestea, estimam volume consistente de investitii in intreaga regiune pentru urmatorii ani", a declarat pentru ZF Johan Hahnel, reprezentant al Departamentului de Comunicare al EQT Partners.

Axat in principal pe regiunea de nord a Europei, cu tranzactii a caror valoare urca pana la un miliard de euro, fondul de investitii EQT a intrat de curand in Europa Centrala si Est prin deschiderea unui birou in Polonia, la Varsovia.
Prezenta suedezilor in Polonia este motivata de identificarea unor noi oportunitati de investitii, fiind importanta si din perspectiva companiilor detinute in portofoliul care se pot extinde sau face achizitii in regiune.
EQT Partners administreaza 11 fonduri de investitii sub sigla EQT cu active de 11 mld. euro, care au investit pana in prezent 7 mld. euro in peste 70 de companii.
"Extinderea EQT in Europa de Est a fost planuita de mult timp, si nu a fost influentata de criza financiara", a continuat Hahnel.
Tintele EQT sunt companiile de dimensiuni medii, cu pozitie de lider pe piata in care activeaza, genereaza cash flow si fac dovada unei echipe manageriale de valoare. Sectoarele de interes includ infrastructura, telecomunicatiile, materialele de constructii, farma sau industria alimentara.
"Ne intereseaza oportunitatile de investitii in sectoare non-ciclice, afaceri de familie care sunt in cautarea unui partener pentru extindere internationala, pentru achizitii de dimensiuni mari sau chiar o repozitionare a companiei pe piata. Luam de asemenea in calcul tranzactii de tipul public-privat", a spus reprezentantul EQT.
Intrarea fondului suedez de private equity pe piata locala ar putea avea loc printr-o investitie in distribuitorul de materiale de constructii Ambient din Sibiu.
Potrivit unor surse din piata, EQT poarta de ceva timp discutii pentru achizitionarea unui pachet important de actiuni la Ambient. Atat reprezentantii EQT, cat si cei ai Ambient au refuzat sa comenteze aceste informatii.
Fondul suedez EQT face parte din numele mari ale private equity-ul, asemeni Carlyle si Bridgepoint, fonduri care se uita tot mai atent la Europa Centrala si de Est, primul pas al acestora in regiune fiind deschiderea unui birou la Varsovia.
La biroul din Varsovia al gigantul american Carlyle lucreaza un roman, Dan Farcasanu, in timp ce reprezentantii EQT recrutau persoane pentru pozitia de asociat specializat pe Europa Centrala si de Est vara aceasta. Una dintre cerintele postului era fluenta in limba romana, candidatului fiindu-i solicitata disponibilitatea de a se muta in Bucuresti pentru a ajuta la deschiderea unui birou.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO