Companii

Sunt salvarea în caz de ger, erau planuri de investiţii de 500 mil.$, dar nu s-a făcut nimic. Care este situaţia depozitelor de înmagazinare a gazelor?

Sunt salvarea în caz de ger, erau planuri de investiţii de 500 mil.$, dar nu s-a făcut nimic. Care este situaţia depozitelor de înmagazinare a gazelor?

Autor: Roxana Petrescu

27.12.2011, 10:29 567

Depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale reprezintă un factor extrem de important pentru asigurarea furnizării în timpul perioadelor cu cerere ridicată şi prin intermediul lor se poate face suplimentarea livrărilor în cazul diminuării producţiei interne şi a importurilor.

La începutul anului 2008, Romgaz anunţa investiţii de 500 de milioane de dolari până în 2012 pentru creşterea capacităţii de înmagazinare cu 40% la nivelul anului 2012. Astfel de la o capacitate de înmagazinare de 2,8 miliarde de metri cubi, anul viitor România trebuia să ajungă la o capacitate de 3,9 miliarde de metri cubi.

Bilanţul anilor 2008-2011 strict pentru această componentă arată că nu s-a făcut nimic, capacităţile rămânând constante, realizarea proiectelor fiind acum mutată pentru anul 2016.

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt Bilciureşti (judeţul Dâmboviţa) cu o capacitate de 1.130 de milioane de metri cubi, Sărmăşel (judeţul Mureş), cu o capacitate de 700 de milioane de metri cubi, Urziceni (judeţul Ialomiţa), unde se pot stoca 250 de milioane de metri cubi de gaze, Cetate (judeţul Dolj), cu o capacitate de 200 de milioane de metri cubi, Gherceşti (judeţul Dolj), cu 150 de milioane de metri cubi şi Bălăceanca (judeşul Ilfov), în care se pot stoca 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Importanţa acestor depozite s-a văzut mai ales în iarna anului 2009 când România a rămas fără importurile de gaze din Rusia.

"Importanţa depozitelor de înmagazinare a fost uşor sesizabilă în anul 2009 în lunile ianuarie si decembrie. Pe fondul unor temperaturi negative severe şi prin apariţia unor dificultăţi în aprovizionarea cu gaze naturale din import, depozitele de înmagazinare au asigurat între 35 şi 41 % din necesarul de gaze din România", a spus Bogdan Jipa, director în cadrul sucursalei de depozitare din cadrul Romgaz.

În ciuda acestui lucru, în perioada 2008-2011 capacitatea acestor depozite a rămas nemodificată. Acum planurile s-au mutat pentru anii următori.

"La depozitul Bilciureşti se doreşte o creştere a capacităţii de livrare zilnică cu 30% până în 2013. La depozitul Urziceni se urmăreşte o creştere a capacităţii de la 250 de milioane de metri cubi la 360 de milioane de metri cubi până în anul 2016. La depozitul Sărmăşel se doreşte o creştere a capacităţii depozitului de la 700 de milioane de metri cubi la 900 de milioane de metri cubi", a mai precizat reprezentantul Romgaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO