Companii

Taiwanezii fac mochete din PET-uri la Buzau

21.04.2005, 19:35 68

Compania GreenFiber International din Buzau, detinuta de un grup de zece investitori din Japonia si Taiwan, a anuntat o investitie de peste 6 milioane de dolari (aproximativ 4,6 milioane de euro) in constructia unui centru de productie dedicat firelor poliesterice din PET reciclat.

Fabrica va avea o suprafata de productie de 3.000 de metri patrati si va deveni operationala in luna octombrie a acestui an, capacitatea maxima de productie, de 1.500 de tone lunar, urmand a fi atinsa la sase luni de la inceperea activitatii. "Aceasta este doar prima etapa a unui proiect investitional mai amplu. Daca raspunsurile vor fi pozitive si daca se rezolva si problema colectarii deseurilor din plastic, tinand cont de potentialul imens al pietei romanesti, actionarii isi vor dubla investitia in cel mai scurt timp", a declarat Clement Hung, reprezentant in Romania al unui grup de 40 de investitori din Taiwan prezenti in industria de mase plastice.

Investitia din cadrul GreenFiber International vine din necesitatea de a sustine activitatea companiei GreenTech (infiintata in 2002 tot la Buzau, cu actionariat 100% taiwanez) axata exclusiv pe reciclarea plasticului.

"Am inteles ca societatea nu poate supravietui doar din reciclare, si pentru a deveni competitiva am incercat sa atragem un nou capital la Buzau", a mai spus Hung. El a precizat ca scopul grupului de investitori din Asia este de a lista la bursa, in 2008, actiunile ambelor societati.

Noua fabrica va prelua pulberea de plastic rezultata in urma reciclarii PET-urilor de catre Greentech si o va transforma in fibre sintetice folosite in special la fabricarea mochetelor pentru industria auto.

Investitorii din Taiwan si Japonia incearca, prin intermediul centrelor de productie din Romania, sa diminueze rolul pe care China il joaca in prezent pe piata mondiala. In acest scop, Hung a mai anuntat alte doua directii de interes ale oamenilor de afaceri din tara sa: o linie de reciclare pentru electrocasnice, investitie estimata la peste 5 mil. euro, si una de transformare a polistirenului expandat in dispozitive pentru izolare termica, proiect estimat la 2,5 milioane de euro.

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO