Companii

Tarom incheie semestrul I cu pierderi de 11 mil. euro, de cinci ori mai mari decat estimarile initiale

Tarom incheie semestrul I cu pierderi de 11 mil. euro, de cinci ori mai mari decat estimarile initiale
06.09.2009, 16:55 21

Compania aeriana de stat Tarom a incheiat primele sase luni de anul acesta cu pierderi de 44,7 milioane de lei (10,6 mil. euro), ceea ce a depasit de cinci ori cifra estimata prin bugetul de venituri si cheltuieli.

"Am avut in vedere realizarea unui numar de 990.000 de pasageri pentru primul semestru al anului acesta, insa am transportat 765.000 de pasageri, operand la un grad de incarcare mediu (load factor) de 50,3%, cu 11,7% sub targetul estimat", potrivit reprezentantilor companiei. Astfel, Tarom a operat cu 477 mai putine curse externe, fata de semestrul unu al anului trecut, in scadere cu 9,7%, arata aceeasi sursa.

 

Investitii straine mai putine, trafic redus la Tarom

Spre comparatie cu cifrele raportate de compania aeriana, datele Asociatiei Companiilor Aeriene Europene (AEA), care foloseste o alta metoda de calcul, arata ca Tarom a transportat in primele sase luni din acest an aproape 704.000 pasageri, in scadere cu 14,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in conditiile in care gradul de ocupare al aeronavelor a fost de 49,9%, mai mic cu 11,2 % fata de primul semestru de anul trecut.

"Intre factorii care au condus la aceste efecte, un rol major il joaca si scaderea volumului de investitii straine directe in Romania, precum si a nevoilor de transport induse de acestea, Romania fiind una dintre tarile cele mai afectate din Uniunea Europeana."

Investitiile straine directe in Romania

s-au redus cu 42,9% in primul semestru fata de aceeasi perioada a anului trecut, respectiv de la 5 miliarde de euro au ajuns la 2,8 miliarde de euro, potrivit reprezentantilor companiei aeriene, care citeaza ca sursa Banca Nationala a Romaniei (BNR). Nici compania aeriana low-cost Blue Air, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache, care desi a avut o cifra de afaceri de 56 de milioane de euro in primele sase luni, mai mult cu aproape 17,6% fata de aceeasi perioada din anul anterior, nu a inregistrat profit in prima parte a acestui an, veniturile incasate egaland cheltuielile, potrivit reprezentantilor companiei.

 

Mai sunt si altii pe pierderi

Operatorul de stat Tarom, cu afaceri de 257 de milioane de euro anul trecut, a transportat circa 1,9 milioane de pasageri in 2008. Pierderile operatorului se ridicau anul trecut la 28 de milioane de dolari (20,6 mil. euro), potrivit estimarilor companiei.

Piata aeriana a fost puternic afectata de la inceputul anului, pana in prezent fiind anuntate doua falimente pe segmentul de low-cost, respectiv cel al operatorului aerian low-cost SkyEurope, care zbura pe ruta Bucuresti-Viena in Romania si care a anulat toate zborurile, si cel al jucatorului MyAir. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO