Companii

Tarom vrea incasari de 12 mil. € din 600 de zboruri charter

Tarom vrea incasari de 12 mil. € din 600 de zboruri charter
25.04.2010, 23:15 59

Compania aeriana de stat Tarom, cel mai mare operator de pepiata, asteapta venituri estimate la 12 milioane de euro dinzboruri charter anul acesta, avand contracte incheiate cu agentiide turism, dar si cu alte companii de pe piata.

"Pentru vara anului acesta, Tarom estimeaza ca va opera un numarde aproximativ 600 de chartere pe destinatii din strainatate", auspus reprezentantii companiei aeriene Tarom, care a raportat anultrecut venituri estimate la 260 de milioane de euro si pierderiestimate la circa 21 mil. euro.

Traficul Tarom a fost in scadere anul trecut pe fondul crizeieconomice, insa in primul trimestru al anului acesta compania destat a transportat cu 26% mai multi pasageri fata de primele treiluni ale anului trecut, pana la 415.000 persoane. Pentru anulacesta, compania asteapta venituri totale mai mari cu 48%, pana la1,65 miliarde lei (402 mil. euro), potrivit proiectului de buget alcompaniei.

Spre deosebire de cursele de linie, in care aeronavele potzbura fie cu toate locurile ocupate fie cu grade de ocupare de sub50%, operarea, de chartere aduce un profit sigur companiiloraeriene, pretul fiind stabilit pe cursa. Anul trecut, reducereabugetelor de vacanta ale turistilor a dus la scaderea pietei dechartere cu 35%-40%, in conditiile in care o parte din zboruri aufost anulate sau comasate de catre agentiile de turism din cauzaneocuparii locurilor din avioane. Potrivit datelor AsociatieiNationale a Agentiilor de Turism, aproape 130.000 de turisti aumers anul trecut in vacante cu zboruri charter.

Destinatiile spre care compania aeriana Tarom va opera zboruricharter anul acesta sunt Antalya si Bodrum din Turcia, Palma deMallorca si Tenerife din Spania, Rodos, Heraklion, Kos si Santorinidin Grecia, Sharm El Sheikh si Hurgada in Egipt.

Ponderea zborurilor charter in afacerile Tarom, luand in calculveniturile estimate pentru anul acesta de operator, va fi de 3%,fata de circa 5% in anii anteriori. Compania nu a precizat ceincasari a avut anul trecut din cursele charter, dar in 2008 rulacam 10 mil. euro pe acest segment. In cazul in care toate cele 600de zboruri preconizate vor fi operate la o capacitate de peste 95%,compania de stat ar putea transporta peste 85.000 de turisti,potrivit estimarilor ZF.

"La o prima analiza, estimam un venit de aproximativ 12milioane de euro pentru perioada iunie-octombrie 2010, insa aceastacifra depinde foarte mult de evolutia ulterioara a pietei.Estimarile Tarom pot fi afectate in plus sau in minus de evolutiapietei", au spus reprezentantii Tarom, adaugand ca acesta este simotivul pentru care nu pot face o comparatie cu anii precedenti,decat dupa incheierea sezonului estival, perioada in care seopereaza majoritatea curselor charter.

Pe aceasta piata mai opereaza zboruri charter si companiileCarpatair, dar si Blue Air. Mai mult, cu o flota de cinci avioanemici, mai activeaza si Tiriac Air, potrivit datelor de pe site-ulcompaniei. De asemenea, alti jucatori pe aceasta piata sunt Eurojetsi Romavia, care opereaza zboruri pentru AdministratiaPrezidentiala, dar si NetJets, compania de zboruri private de lux amiliardului american Warren Buffett.

Contracte cu agentiile

Unul dintre clientii companiei aeriene Tarom, agentia de turismPrestige Tours, controlata de Mircea Vladu, asteapta ca 1.000 deturisti sa plece in vacanta cu zboruri charter vara acesta. "Aminchiriat aeronave Tarom pentru operarea de zboruri charter spreorase din strainatate", a spus Mircea Vladu, ce conduce un businessde 8 milioane de euro. Saptamanal, vor fi operate patru zborurispre Antalya, doua spre Creta, doua spre Rodos si cate unul pefiecare din destinatiile Pallma del Mallorca, Tenerife siSantorini. "Sper ca toate locurile din aeronavele inchiriate sa seocupe. Anul trecut au fost multe agentii care au fost obligate saanuleze zborurile charter din cauza lipsei de clienti", a spusVladu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO