Companii

Taxele vamale scot producatorul Puratos din Moldova

21.01.2008, 21:28 86

Producatorul de ingrediente pentru industria alimentara Puratos Romania, filiala locala a grupului belgian Puratos, va renunta la o parte din exporturile realizate catre Republica Moldova, ca urmare a taxelor vamale aparute in relatiile comerciale dintre cele doua tari dupa integrarea Romaniei in UE. Potrivit reprezentantilor companiei, aceste exporturi vor fi acoperite de filiala din Ucraina a multinationalei belgiene Puratos, urmand ca exporturile din Romania sa fie sustinute de intrarea pe noi piete.
"Din pacate, noile taxe intre Romania si Moldova nu ne mai ofera aceleasi conditii atractive de export. Aceasta situatie ne va afecta cifra de afaceri realizata la export, dar o parte o vom compensa cu o crestere a exporturilor catre Bulgaria, unde avem organizatia noastra proprie de distributie, cat si prin inceperea exportului catre Grecia", a declarat Alain Hottlet, directorul general al Puratos Romania.
Hottlet a adaugat ca exportul catre Bulgaria si Moldova reprezinta aproximativ 5% din totalul cifrei de afaceri. Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului de Finante, Puratos a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de
17,2 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de anul precedent. Astfel, valoarea exporturilor companiei s-ar putea ridica la aproximativ un milion de euro.
"Puratos Romania inregistreaza o continua crestere a cifrei de afaceri datorita cresterii consumului de produse alimentare, dar si prin cresterea valorii pietei. Noi previzionam ca vom inregistra o crestere a EBITDA in 2007 de peste 9% fata de 2006 si pentru anul acesta ne propunem sa atingem un nivel de peste 30%", a spus Hottlet.
Producatorul a realizat in perioada 2006-2007 investitii de peste 25 mil. lei (aproximativ 7 milioane de euro), echipamentele achizitionate in sistemul de distributie asigurand in prezent o livrare saptamanala in mai mult de 2.500 de locatii la nivel national.
"Recent am investit in modernizarea procesului de productie, ceea ce ne-a adus, pe langa marirea capacitatii de productie, posibilitatea largirii portofoliului de produse. Investitiile vor continua si anul acesta, urmand a fi directionate spre marirea eficientei in productie si distributie, cat si in dezvoltarea laboratorului de cercetare intern", a explicat directorul general al companiei.
Potrivit directorului general al Puratos, principalele tendinte ale pietei ingredientelor alimentare sunt in prezent cresterea ponderii ingredientelor destinate alimentelor sanatoase si nevoia de produse mai bune, mai diversificate, usor de achizitionat si de consumat.
"La nivel international acest segment (al alimentelor sanatoase-n.red.) creste cu 7% pe an, iar in tarile emergente ca si Romania, cresterea va fi de peste 10%. De asemenea, in urmatorii ani vom vedea tot mai multe specialitati de paine langa populara franzela, iar piata produselor de cofetarie sau patiserie va inregistra o crestere spectaculoasa", a declarat Hottlet.
Puratos Romania este unul dintre cei mai mari producatori locali de ingrediente alimentare. Principalii competitori ai filialei locale a grupului belgian Puratos sunt producatorii Zeelandia si Rompak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO