Companii

Tehnoton asambleaza aragazuri in Congo

25.01.2006, 20:11 81

Compania ieseana Tehnoton, care produce aparatura electrocasnica (aragazuri si masini de spalat), va deschide saptamana viitoare o fabrica de aragazuri la Kinsasha, capitala Republicii Democrate Congo.

"Africa este o solutie pentru mine. Am vazut ce au patit majoritatea firmelor din Polonia si Cehia dupa integrare. Au dat faliment fiind ingenuncheate de companiile din Vest. Africa e un teren virgin unde se pot face afaceri", spune Maricel Popa, proprietarul grupului de firme Omega - Tehnoton.

Noua firma se cheama Tehnoton Africa International si compania ieseana a trebuit sa astepte aproape un an pana sa obtina toate aprobarile necesare. Popa spune ca in noua fabrica, unde se vor asambla componentele venite din Romania, vor fi angajate aproape 100 de persoane. "O parte vor veni la un stagiu de pregatire in Romania. Nu o sa aiba mare lucru de facut. Fabrica va avea doar sarcina de asamblare a componentelor venite din Romania", explica Popa.

Congo are una din cele mai ieftine forte de munca din lume - salariul mediu fiind de 20 de dolari pe luna, iar taxele sunt extrem de mici.

"Initial am vrut sa dechid afacerea in Kenya. Am aflat insa ca guvernul din Congo a decis sa transforme zona din jurul capitalei Kinsasha intr-o zona economica libera, un fel de paradis financiar, cu taxe extrem de mici si fara impozite vamale", explica Popa.

Pentru a avea succes pe piata congoleza, compania ieseana a creat un aragaz special. "Am creat un sistem cu doua ochiuri ce functioneaza pe baza de gaz si doua ochiuri electrice. Acum in Congo, majoritatea caminelor nu au gaz metan si aragazurile functioneaza pe baza de curent electric. Reteaua de gaze insa e in plina dezvoltare si de aceea acest aragaz e o investitie si pe viitor", spune omul de afaceri iesean.

Maricel Popa nu e la prima incercare de extindere in afara granitelor. Dupa cum declara, s-a orientat mereu spre piete mai slab dezvoltate decat Romania atat pentru forta de munca ieftina, cat si pentru a putea vinde produsele cu un pret mai scazut decat marile marci mondiale. A avut showroom la Moscova si unul la Chisinau. Ultimul insa nu a mers. "L-am inchis, nu merge", explica scurt Popa.

Tehnoton si-a bugetat pentru acest an obtinerea unor venituri totale de 10,2 mil. euro. Pentru anul trecut, oficialii companiei estimau o crestere cu peste 40% a vanzarilor, pana la 600 mld. lei (16,2 milioane de euro). Societatea a incheiat anul 2004 cu o cifra de afaceri de 415 mld. lei (10,2 milioane de euro) si un profit net de 6,6 mld. lei (163.000 de euro).

Tehnoton a intrat in grup in 2000, cand Omega a cumparat pachetul majoritar de actiuni al fostului producator de aparatura electronica, aparate de radio - bine cunoscutele Gloria - si televizoare. Obiectul de activitate a fost schimbat, iar compania este astazi cel de-al doilea producator de aragazuri de pe piata interna, dupa Samus Satu Mare.

Titlurile Tehnoton sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 0,1 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a societatii este de aproape un milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO