Companii

Terapia a reusit sa-si mentina vanzarile la noua luni

11.11.2002, 00:00 11

Producatorul de medicamente Terapia Cluj - Napoca a reusit, dupa primele trei trimestre, sa atinga principalul obiectiv propus pentru acest an: mentinerea in termeni reali a cifrei de afaceri, in ciuda inchiderii sectiei pentru un produs care detinea un sfert din vanzari.
Produsul, care se numeste Pantotenat de Calciu, este o substanta de uz veterinar, iar compania a renuntat la fabricarea lui in acest an, datorita pierderii pietei externe in fata unor produse de substitutie mai ieftine.
Cum Pantotenatul detinea 25% din cifra de afaceri a Terapia, principalul obiectiv al managementului companiei, asumat prin Bugetul de Venituri si Cheltuieli, a fost compensarea diferentei prin cresterea vanzarilor la produsele farmaceutice.
Cresterea ponderii medicamentelor a inceput in primul trimestru al acestui an si s-a finalizat in ultimile luni.
Astfel, dupa primele noua luni din 2002, Terapia a inregistrat vanzari de 22,5 milioane de dolari, aproape egale cu cele din aceeasi perioada a anului trecut.
"Vanzarile totale ale companiei au fost sustinute de cresterea ponderii produselor farmaceutice la 92% din cifra de afaceri, fata de 76% anul trecut. O contributie semnificativa la realizarea acestei cote a vanzarilor au avut-o exporturile, care au crescut cu peste 70% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", spune Dorin Toderas, director general al Terapia.
Principalul produs de export al Terapia este Faringosept, medicament pentru care se estimeaza vanzari de 3 milioane de dolari pe piata rusa si de 6 milioane de dolari in total anul acesta. Datorita succesului inregistrat de Faringosept si dimensiunii pietei rusesti, Terapia si-a deschis o reprezentanta la Moscova in acest an.
"Deschiderea reprezentantei si o promovare mai agresiva a produselor noastre pe pietele externe au avut o influenta benefica asupra exporturilor", afirma Toderas.
Terapia estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari. Din aceasta, 20% vor fi vanzari de Faringosept: 3 milioane de dolari in Rusia, 1 milion de dolari in Romania, tot 1 milion de dolari in Ucraina iar restul in alte tari din zona.
Compania clujeana vinde Faringosept in Rusia prin intermediul unei colaborari cu unul din primii cinci producatori autohtoni de medicamente: Akrihin. Astfel, compania romaneasca furnizeaza comprimatele (pastilele) iar cea ruseasca le ambaleaza.
Pe piata interna, vanzarile companiei au crescut cu 11,1%, pana la 17,8 milioane dolari.
In acest an, datorita stocurilor mari pe care compania a fost nevoita sa le faca pentru a putea opri sectia de medicamente injectabile in vederea modernizarilor, profitul a avut de suferit.
In termeni reali, Terapia a raportat o scadere cu 16% a profitului net, de la 6,14 milioane dolari la 5,1 milioane dolari. Profitul net realizat este, totusi, peste cel estimat in Bugetul de Venituri si Cheltuieli.
 In primele noua luni ale anului, investitiile producatorului de medicamente au totalizat aproximativ doua milioane de dolari, fiind orientate, in principal, pentru modernizarea sectiei de produse injectabile.
Terapia este al treilea producator roman de medicamente, cu o cota de piata de aproximativ 4,3% si o pozitie puternica pe segmentele cardiovascular, musculo - scheletic, al sistemului nervos central si al afectiunilor cailor respiratorii. Piata romaneasca de medicamente este de circa 550 - 600 milioane dolari.
Principalii concurenti ai Terapia sunt GlaxoSmithKline, Sicomed Bucuresti, Antibiotice Iasi, Pfizer si Lek.
Societatea este listata la categoria intai a Bursei de Valori Bucuresti. Vineri, pretul de inchidere al actiunilor Terapia a fost de 4.250 de lei. La aceasta cotatie, compania valoreaza 40 de milioane de dolari.
Terapia are ca actionari principali doua fonduri de investitii - Romanian Investment Fund si Romanian Investment Company - si o casa de comert romaneasca, Romferchim Bucuresti.
Datorita incheierii duratei de viata anul viitor, cele doua fonduri intentioneaza sa vanda si actiunile Terapia. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO