Companii

Terapia Ranbaxy, afaceri de 120 mil. dolari anul trecut

Terapia Ranbaxy, afaceri de 120 mil. dolari anul trecut

Click pentru imaginea marita

18.01.2008, 21:17 27

Compania indiana Ranbaxy, care detine producatorul de medicamente Terapia, a inregistrat anul trecut vanzari de 120 mil. dolari (87,67 mil. euro) pe piata locala, cu 21% mai mult comparativ cu 2006, potrivit raportului anual al grupului indian.
In ultimul trimestru al anului, vanzarile au atins 32 mil. dolari (22,1 mil. euro), cu 23% mai mult comparativ cu perioada similara a anului 2006.
"Integrarea operatiunilor Terapia, companie achizitionata in 2006, s-a incheiat cu succes, iar in primul semestru, noua entitate Terapia Ranbaxy a primit peste 20 de autorizatii de punere de piata", se arata in raportul anual al grupului indian.
In ceea ce priveste cota de piata, aceasta a atins 12,3% pe segmentul de generice in cel de-al treilea trimestru al anului, potrivit aceleiasi surse.
La nivelul Uniunii Europene, vanzarile Ranbaxy au atins anul trecut 363 mil. dolari (265,2 mil. euro), in crestere cu 24%. Ultimul trimestru al anului a avut o contributie de 106 mil. dolari (73,2 mil. euro), cu 37% mai mult fata de perioada corespunzatoare a anului trecut.
"Romania a inregistrat o crestere semnificativa, dar si pietele noi precum Italia si Spania au progresat considerabil", mai arata raportul Ranbaxy.
Printre obiectivele Terapia Ranbaxy pentru acest an se numara consolidarea pozitiei pe piata, lansarea de noi medicamente si finalizarea transferului tehnologic a unor molecule din India la Cluj, dar si pregatirea lor pentru productie si export, potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor companiei.
La capitolul investitii, compania a cheltuit in intervalul 2006-2007 fonduri de peste 20 mil. dolari, iar printre planurile acestui an se numara un proiect de epurare a apei, estimat la circa un milion de dolari. Ranbaxy analizeaza, de asemenea, posibilitatea construirii unei fabrici de substante active in Romania.
Compania indiana a achizitionat pachetul majoritar al Terapia in 2006 in urma unei tranzactii de 324 mil. dolari. Tot atunci, si grupul islandez Actavis a intrat pe piata locala prin achizitia Sindan Bucuresti. De atunci, industria de profil nu a consemnat evenimente majore, insa in perioada urmatoare se asteapta finalizarea procesului de vanzare a LaborMed si privatizarea Antibiotice Iasi. Acestea ar fi ultimele posibilitati pentru jucatorii strategici si fondurile de investitii de a intra pe una dintre cele mai atractive piete din zona.
Valoarea vanzarilor de medicamente ar putea ajunge la 2,2 mld. euro anul acesta, in crestere cu 15% comparativ cu 2007. Anul 2008 se asteapta sa aduca si o inasprire a concurentei pe segmentul de generice, in conditiile in care gigantii mondiali din domeniu, dintre care trei au si facilitati de productie locale (Sandoz, Actavis si Ranbaxy), au inceput inca din 2007 ofensiva.
Una dintre caracteristicile pietei farma romanesti o reprezinta evolutia oscilanta a vanzarilor de la un trimestru la altul, care se asteapta sa se mentina si anul acesta, in contextul unui an electoral si al unui mediu politic instabil. In 2007, retailul a fost dinamizat de trecerea antidiabeticelor orale, insulinelor, medicamentele post-transplant si oncologice din spital in retail, iar in 2007 se asteapta descentralizarea programelor de HIV/SIDA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO