Companii

Terenul fabricii Textila din Iasi ar putea face sapte milionari in euro

03.04.2008, 20:05 143

"Am cumparat un teren in zona industriala si intentionam sa vindem terenul de 27.500 de metri patrati si constructiile cu o suprafata de 8.700 de metri patrati situate in zona Copou, in vecinatatea stadionului. Am inteles ca in zona s-au vandut terenuri si cu peste 1.000 de euro/metrul patrat", a declarat Popescu Petru, administrator comercial si unul dintre actionarii firmei.
Potrivit reprezentantilor agentiei imobiliare Vektor Real Estate din Iasi, terenurile din zona sunt tranzactionate la preturi medii de 700-800 de euro/metrul patrat, astfel ca valoarea terenului, la o prima estimare, este cuprinsa intre 19 si 22 de milioane de euro.
Reprezentantii Textila nu exclud si o posibila asociere pentru dezvoltarea unui proiect rezidential, tinand cont de zona in care este situat lotul cu o suprafata de aproape trei hectare.
Vanzarea acestui teren ar putea face noi milionari in euro din imobiliare, tinand cont ca firma este controlata de sapte persoane fizice cu participatii cuprinse intre 4% si 23%, care ar incasa intre 1 si 5 milioane de euro, in urma unei eventuale tranzactii.
Piata imobiliara ieseana cunoaste o dezvoltare importanta in special pe segmentul centrelor comerciale si pe cel rezidential, unde o serie de companii au finalizat deja proiecte importante.
In oras este activ fondul de investitii britanic Equest (proprietarul Moldova Mall), divizia imobiliara a grupului ING (detine galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping Center) sau dezvoltatorii Iulius Group (operatorul centrelor comerciale Iulius Mall), Adama (dezvoltatorul ansamblului rezidential Copou Bellevue) sau Omilos (dezvoltatorul parcului de retail Era Shopping Park).
Cresterea pietei imobiliare si-a lasat puternic amprenta asupra firmelor de confectii in ultimii ani, care fie au renuntat la terenuri in fata unor dezvoltatori specializati, fie si-au regandit businessul pentru a include in activitate si dezvoltarea imobiliara.
Un astfel de exemplu este compania timisoreana ModaTim, care pe terenul din vecinatatea fabricii de confectii a finalizat anul trecut o cladire de birouri in urma unei investitii de opt milioane de euro. Pe de alta parte, actionarii fabricii Maratex din Baia Mare au renuntat pentru 15 mil. euro la teren in favoarea companiei RED Management Capital, care va construi acolo un proiect imobiliar de mari dimensiuni, in parteneriat cu fondul austriac de investitii Immoeast. Un alt exemplu asemanator este la Cluj, unde pe terenul fabricii Tricotaje Somesul compania Atrium Centers va incepe, alaturi de fondul britanic Dawnay Day, dezvoltarea unui centru comercial si a unei cladiri de birouri.
Textila Iasi avea in 2006 un numar de 118 angajati si a inregistrat o cifra de afaceri de 1,5 mil. euro, profitul depasind 300.000 de euro, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului Economiei si Finantelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO