Companii

Tiriac isi aduna afacerile auto sub o singura palarie

15.09.2004, 00:00 33

Cei cinci importatori de autovehicule controlati de omul de afaceri Ion Tiriac vor fi reuniti sub grupul Tiriac Auto, ca parte a strategiei de integrare a intregului grup de firme apartinand omului de afaceri.  Omul de afaceri mai controleaza controleaza Banca Tiriac, Tiriac Leasing, Tiriac Travel si Tiriac Air si detine peste 40% din Allianz Tiriac Asigurari. Companiile care fac parte din Tiriac Auto au avut anul trecut vanzari de un sfert de miliard de euro si comercializeaza in prezent in Romania zece marci de autovehicule. Grupul estimeaza pentru acest an vanzari de 320 milioane de euro.
"Pana acum nu s-a pus problema unei identitati unice pentru afacerile noastre in vanzari de autovehicule, care cuprind comercializare, servicii post-vanzare, si finantare. Dupa cei 12 ani de experienta consideram insa ca a venit momentul ca afacerile noastre din domeniu sa fie puse cap la cap", a declarat Radu Valentin, director executiv al Tiriac Holdings.
Tiriac Auto va coordona activitatea a cinci dintre cei mai mari importatori de autovehicule din Romania: Auto Rom, M Car Trading, Romcar, Premium Auto si Hyundai Auto Romania. Cele cinci companii comercializeaza in exclusivitate zece marci auto internationale  Mercedes-Benz, Smart, Chrysler,Jeep, Mitsubishi, Ford, Mazda, Jaguar, Land Rover si Hyundai. Companiile isi desfasoara activitatea atat in domeniul vanzarilor auto, cat si in cel al serviciilor post-vanzare, operand la nivel national prin intermediul reprezentantelor si al partenerilor autorizati.
Companiile grupate in Tiriac Auto au vandut anul trecut peste 7.000 de unitati si detinand o cota de piata de 14% pe piata autovehiculelor de import. Grupul are in prezent peste 1.800 de salariati.
Reprezentantii companiei spun ca pentru acest an si-au propuse atingerea unor vanzari de 10.000 de unitati si o cota de piata de 16% pe piata auto de import. "Nu avem nici un semn de intrebare ca vom reusi sa vindem peste 10.000 de unitati in acest an. Speram ca in 2005 sa depasim deja o cota de piata de 16%," spune Marius Pitigoi, directorul general al Tiriac Auto. Grupul de firme a avut in primul semestru vanzari reprezentand aproape 5.900 de unitati. Pentru anul viitor Tiriac Auto mireaza  pe o continuare a cresterii vanzarilor care ar urma sa atinga 15.000 de unitati.
Afacerile grupului s-au extins anul trecut cu activitati privind preluarea si comercializarea autovehiculelor rulate, prin infiintarea Tiriac Auto Rulate. In acest domeniu Tiriac a obtinut de la infiintarea societatii o cifra de afaceri de 1,3 milioane de euro.
Principalele investitii realizate in acest an de grupul Tiriac Auto au fost construirea Centrului Jaguar-Land Rover, o investitie in valoare de 3 milioane de euro si inaugurarea show-room-ului Smart. Activitatea grupului Tiriac in domeniul auto a inceput in urma cu aproape 12 ani cu vanzarea marcii Mecredes-Benz.
Anul 2004 se prefigureaza a fi cel mai bun pentru piata auto romaneasca dupa anii ?90. Importurile de autovehicule ar putea atinge in acest an 2 miliarde de euro dupa ce vehiculele rutere importate in prima jumatate a anului au insumat 900 de milioane de euro, aproape dublu fata de primele sase luni ale anului trecut. In primele sase luni ale anului s-au importat, conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA) 31.386 de unitati, din care aproape 25.000 au fost autoturisme.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO