Companii

TNT: rata de crestere a profitului s-a situat peste cea a cifrei de afaceri

04.03.2008, 15:09 140

Compania olandeza de curierat TNT a inregistrat anul trecut o crestere de peste 40% a profitului net comparativ cu 2006, in conditiile in care avansul cifrei de afaceri a fost de circa 30%. In 2006, profitul net al TNT Romania a fost de 4 mil. euro, astfel ca la o crestere de peste 40%, acesta ar putea depasi 5,6 mil. euro, in timp ce la un avans de 30%, cifra de afaceri ar trece de 30 mil. euro.
"Rezultatele se inscriu directiei strategice enuntate la nivel international de catre TNT de concentrare asupra activitatilor in care inregistram performante si in care TNT si-a castigat pozitia de lider", a spus Bogdan Enache, general manager al TNT Romania.
Ponderea cea mai mare in cadrul veniturilor TNT o are segmentul de curierat international, unde concureaza cu DHL si UPS, in timp ce pe segmentul de curierat intern, unde compania este de asemenea activa, principalii jucatori sunt Cargus, Fan Courier, Curiero si TCE Logistica.
Valoarea totala a pietei de curierat era estimata anul trecut la 180 mil. euro, in timp ce previziunile pentru acest an indica atingerea valorii de 200 mil. euro, potrivit reprezentantilor TNT.
"Nu putem vorbi de o incetinire a cresterii pietei de curierat, ci mai degraba de o maturizare a acesteia. Asteptam in continuare o evolutie pozitiva echilibrata pentru 2008, cu un ritm mediu de crestere de 20-25%", a mai spus Enache.
O astfel de evolutie stabila a pietei, a continuat el, este de altfel caracteristica statelor din jurul Romaniei care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 si este dependenta de dezvoltarea sustenabila a mediului de afaceri.
"Desi in ultimii ani, ritmul de crestere al curieratului intern l-a depasit pe cel al curieratului international, cel putin daca luam ca reper numarul de expedieri, este semnificativ faptul ca diferentele de dinamica intre cele doua segmente au inceput sa se diminueze. Multi dintre operatorii autohtoni in domeniul curieratului invoca presiunea tot mai accentuata a costurilor, cu atat mai mult cu cat dezvoltarea unei infrastructuri eficiente este de asemenea o necesitate", a adaugat Enache.
Curieratul international detine circa 40% din intrega piata, tendinta fiind de crestere sustenabila pe termen lung.
"Noile oportunitati generate de impactul relatiilor comerciale tot mai intense cu tarile UE, ca si dezvoltarea unor investitii si centre de productie de amploare, ne determina sa previzionam in continuare o evolutie ascendenta a acestui segment", a continuat reprezentantul TNT.
Referitor la inceputul de an tulbure de la nivel macroeconomic, Enache este de parere ca este vorba mai degraba de o "plafonare" a ritmului de crestere al economiilor unora dintre marile state industrializate.
"Ceea ce se intampla in prezent si se va mentine ca tendinta in urmatorii 3-5 ani va fi deplasarea centrului de greutate pentru activitatile de productie si distributie catre aceste zone (Europa de Est - n.red.). Tendinta este deosebit de marcanta inclusiv in cazul tarii noastre, iar aceste evolutii constituie o oportunitate", a mai spus Enache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO