Companii

Toate termocentralele clasice se vor închide pentru că sunt nerentabile şi poluante. Cum va arăta atunci mixul optim de energie?

Toate termocentralele clasice se vor închide pentru că sunt nerentabile şi poluante. Cum va arăta atunci mixul optim de energie?
05.07.2010, 23:34 362

Desi numai circa 10% din cei 23.000 MW anunţaţi au şanse sădevină realitate, energia eoliană va produce schimbări majore înmodul în care funcţionează sistemul acum. Termocentralele vechi vorfi închise, mixul perfect de energie fiind hidro, nuclear, eolianşi gaze.

"Instalarea producţiei de energie se doreşte a fi ieftină, însăenergia eoliană este o energie scumpă ca investiţie, ca urmare atehnologiei de vârf folosite şi a structurii distribuite. Doarsursa primară a energiei eoliene este ieftină sau chiar gratuită.În aceste condiţii, mixul optim se poate clasifica în: producţiehidroelectrică, nucleară, eoliană şi termoelectrică cu ciclucombinat (care are turbine pe gaze şi abur pentru producereasimultană de energie electrică şi termică - n. red.). Suntemtributari unui sistem de încălzire prin termoficarea mariloraglomeraţii urbane şi în această situaţie centralele termoelectricetrebuie încă să mai existe", spune Horia Ştefan Cîmpeanu,directorul departamentului de informatică de proces din cadrulTeletrans, companie deţinută de către transportatorul naţional deenergiei electrică Transelectrica, care asigură funcţionareasistemului de producerea şi transportul energiei electrice.

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniulEnergiei (ANRE), anul trecut producţia de energie din România afost împărţită în funcţie de sursă astfel: 21% energie nucleară,29% hidro, 37% cărbuni, 11% gazos şi 2% păcură. Energia produsă dinsurse regenerabile a avut anul trecut o pondere atât de mică, încâtnici nu a fost luată în considerare în statistici.

Sfârşitul termocentralelor

În următorii ani energia regenerabilă trebuie să ajungă la peste20% din consumul naţional ca urmare a obligaţiilor pe care Româniaşi le-a asumat în faţa Uniunii Europene. În plus, se are în vedereconstruirea a încă două noi reactoare noi la centrala nucleară dela Cernavodă. Astfel, mixul energetic se va schimba radical, iarcel mai probabil marile termocentrale vor fi închise pentru a faceloc unor unităţi mai ieftine şi mai curate.

"Pentru asigurarea necesarului instantaneu de energie, în cazulîn care producţia va fi preponderent hidro, eoliană, nucleară,devine absolut necesară existenţa centralelor cu demaraj rapid,turbine cu gaze evident în centrale termoelectrice cu ciclucombinat. Avem o singură centrală de acest tip, cea de la BucureştiVest. Toate centralele termoelectrice clasice se vor închide,viitorul îndreptându-se spre centralele termice cu ciclu combinat",spune specialistul Teletrans.

Deşi faptul că gazele naturale tind să devină combustibilulviitorului în contextul în care preocupările de mediu devin din ceîn ce mai reale, în România ultimilor 20 de ani nu a fostconstruită nicio unitate nouă de acest tip, deşi pe plan local nuse poate vorbi despre o lipsă a resursei. În 2009, Petrom, cea maimare companie locală, a început construcţia la o centrală de 860MW, mai mare decât un reactor nuclear al centralei de la Cernavodă,în valoare de 500 de milioane de euro, unitate care va începe săproducă energie în a doua jumătate a anului viitor.

Unitatea pe care Petrom o face este cu atât mai importantă cucât ea poate juca rolul de echilibrare a sistemului energetic înmomentul în care vor intra în funcţiune proiectele eoliene anunţatecare sunt inconstante, fiind dependente de un singur factor: forţavântului.

Cei scumpi se închid primii

Mai mult, odată cu intrarea în funcţiune a parcurilor eoliene,mai este un factor care va duce oricum la scoaterea vechilortermocentrale din sistem.

În perioadele în care consumul scade, aşa cum este noaptea deexemplu, pot fi înregistrate cazuri în care vântul să bată cu multăputere. Atunci va fi obligatoriu ca unele unităţi să iasă dinfuncţiune, iar cel mai probabil aceste unităţi vor fi vechiletermocentrale.

"Evident, dacă bilanţul consum/producţie disponibilă va fidezechilibrat în sensul unei disponibilităţi productive mari,centralele vechi şi cu randament slab se vor închide", mai spuneCîmpeanu, care mai precizează că deja există o listă atermocentralelor care vor fi scoase din funcţiune pentru că suntnerentabile.

Prea multă energie

Deşi capacitatea istalată a unităţilor de producţie a energieila nivel naţional este de circa 16.000 MW, necesarul de consum ascăzut mult în ultimii 20 de ani odată cu schimările intervenite pepartea industrială, astfel că acum necesarul naţional se ridică lacirca 8.000 MW.

"În acest moment se produce mult mai puţină energie în România,necesarul naţional fiind de maximum 8.000 MW. La momentul actual,vorbim de o capacitate de circa

2.500 MW pe care sistemul energetic naţional ar putea să o preia(în ceea ce priveşte proiectele eoliene - n. red.)", mai spuneCîmpeanu.

Circa 95% din proiectele eoliene sunt concentrate în zonaDobrogei, ceea ce va duce la investiţii pentru întărirea reţelei deminimum 200 de milioane de euro, potrivit celor mai recntedeclaraţii din partea Transelectrica.

În ciuda faptului că în acest moment costul energiilor verzieste cu mult mai mare comparativ cu cel al energiilorconvenţionale, reprezentantul Teletrans spune că pe viitor acestebariere investiţionale vor fi depăşite.

În prezent, investiţiile în energia regenerabilă sunt susţinutepe plan local printr-un sistem de certificate verzi, dezvoltatoriide astfel de proiecte câştigând atât din comercializareacertificatelor verzi, cât şi prin vânzarea energiei pe piaţaliberă.

"Într-un viitor nu prea îndepărtat însă, marcat de reducereadrastică a producţiei de hidrocarburi, "foamea de energie" vaimpune realizarea unor investiţii nerentabile azi", a conchisreprezentantul Teletrans.

Dorinţe mari

  • Capacitatea instalată a proiectelor primite de Transelectricapână acum în scopul emiterii documentelor de racordare la reţeaajunge la circa 23.000 MW.
  • Numai proiecte de 2.500 MW pot fi preluate acum de sistemulenergetic, echivalentul în capacitate a peste 3 reactoare alecentralei de la Cernavodă.
  • Singurul parc eolian care se apropie de finalizare este cel alcehilor de la CEZ din comuna Fântânele, unde vor fi montate 139 deturbine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO