Companii

Top 100 companii de leasing in Europa cuprinde doar trei firme locale

18.07.2006, 19:46 89

Trei societati de leasing din Romania figurau anul trecut in Topul 100 al companiilor europene de profil, clasament realizat in functie de valoarea totala a contractelor noi, potrivit raportului Leaseurope, Federatia Europeana a Asociatiilor Companiilor de Leasing.
Prima companie romaneasca prezenta in top este BCR Leasing, care ocupa pozitia 63 cu o valoare a contractelor de 234,3 mil. euro, aceasta fiind urmata de Tiriac Leasing - locul 82 (96,9 mil. euro) si Motoractive - locul 83 (90,9 mil. euro).
Toate cele trei firme faceau parte anul trecut din Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR), membru Leaseurope din 2002, care raporteaza informatiile referitoare la piata romaneasca de leasing pentru statisticile periodice.
Datele necesare pentru acest clasament sunt furnizate de companiile de profil prin asociatiile care le reprezinta in cadrul federatiei.
"Noi am trimis firmelor din cadrul ASLR formularele pe care le-am primit de la Leaseurope pentru Topul 100, din totii membrii raspunzand doar trei societati, adica cele care apar in clasament", a declarat consilierul asociatiei, Ioan Ban.
Primul loc este detinut de compania Lombard Business Finance din Regatul Unit, cu circa 12 mld. euro, iar ultima pozitie revine societatii Glavleasing JSC din Rusia, cu 49,6 mil. euro.
Topul ar fi trebuit sa reuneasca aproximativ opt societati de leasing din Romania, daca acestea ar fi raportat datele solicitate. Pe langa cele prezente deja, Porsche Leasing, RCI Leasing, Romstal Leasing, Afin Romania si TBI Leasing au incheiat contracte in valoare de peste 49,6 milioane de euro in 2005. Ultimele doua companii mentionate sunt, in prezent, membre ale Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare(ALB).
Raportul Leaseurope reflecta situatia pietei europene de leasing, pe baza datelor furnizate de 272 de firme din 25 de tari. Acestea reprezinta aproximativ 54% din totalul pietei Leaseurope in 2005, cu o valoare a contractelor de 141 de miliarde de euro.
Piata leasing-ului a atins anul trecut circa 2,2 miliarde de euro in Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO