Companii

Top Tranzactii: Peste 700 de milioane de euro rulati in afacerile cu malluri din provincie

Top Tranzactii: Peste 700 de milioane de euro rulati in afacerile cu malluri din provincie

Africa Israel a ramas actionarul unic al proiectului AFI Cotroceni Park, dupa ce a platit 78,8 mil. euro pentru participatia de 50% a fondului New Century Holdings. Mallul va avea o suprafata inchiriabila de 76.000 mp si va fi livrat la sfarsitul anului 2009

08.04.2008, 14:52 32

Tranzactiile cu centre comerciale s-au derulat si anul trecut preponderent in provincie, unde numarul oraselor in care mallurile, fie ele si intr-un stadiu incipient de dezvoltare, au trecut din mainile dezvoltatorilor in cele ale investitorilor este tot mai mare.
Numarul mutarilor nu a fost cu mult mai mare comparativ cu anul 2006, insa anul trecut a fost consemnata intrarea pe acest segment a unor investitori cu experienta in operarea de malluri, precum Sonae Sierra sau ING Real Estate, care au facut primii pasi pe piata locala.
Compania portugheza Sonae Sierra poate fi recomandata drept unul dintre cei mai dinamici jucatori de pe piata centrelor comerciale, in mai putin de un an implicandu-se in cinci proiecte diferite de malluri.
Astfel, dupa ce in luna mai a anului trecut a realizat prima achizitie pe piata locala, preluarea mallului River Plaza din Ramnicu Valcea (42 mil. euro), compania a anuntat alte doua investitii in Craiova si Ploiesti, unde va dezvolta doua noi centre comerciale, in valoare de 300 mil. euro.
Compania a preluat si contractul de management al mallului Arena din Bacau si se afla in discutii avansate pentru preluarea unei participatii de 50% din acest centru comercial.
Recent, firma a incheiat un parteneriat cu irlandezii de la Caelum Development, alaturi de care vor construi cel mai mare mall din tara - Parklake Plaza, in urma unei investitii de aproape 600 de milioane de euro.
Un alt jucator important la nivel european, care a facut anul trecut primul pas pe piata locala a centrelor comerciale, sunt olandezii de la ING Real Estate, care au preluat galeria comerciala a proiectului Felicia Shopping Center intr-o tranzactie de 40 de milioane de euro.
De altfel, cele doua companii detin in coproprietate unul dintre cele mai mari malluri din Europa, Centro Colombo din Lisabona, cu o suprafata inchiriabila de 120.000 de metri patrati.
Nu in ultimul rand, francezii de la Ixis, prin intermediul fondului PPW II Real Estate, au facut anul trecut prima investitie pe piata locala a centrelor comerciale, platind 92 de milioane de euro pe final de an dezvoltatorului belgian BelRom pentru parcul de retail finalizat la Targu-Mures.
Tranzactiile cu proprietati comerciale finalizate s-au putut numara anul trecut pe degetele de la o mana - River Plaza, Euromall Pitesti, Felicia Shopping Center Gallery si European Retail Park Targu-Mures - restul tranzactiilor fiind de tip forward-purchase sau prin preluarea unor proiecte incepute de alti dezvoltatori.
In ceea ce priveste achizitiile forward-purchase, Immoeast a fost principalul investitor, trecandu-si in portofoliul comercial proiecte aflate in dezvoltare in orase precum Arad, Baia Mare, Galati sau Constanta.
Chiar daca a mizat peste 500 de milioane de euro pe centre comerciale, Immoeast a avut doar trei dezvoltatori alaturi de care s-a asociat - israelienii de la Euromall, maghiarii de la Futureal si compania RED Management Capital, controlata de fonduri americane si spaniole.
Astfel, Immoeast a mizat peste 170 de milioane de euro pe proiectele Euromall Galati si Pitesti, aproape 100 de milioane in proiectul Gold Plaza dezvoltat de Futureal la Baia Mare si aproape 250 de milioane de euro in proiectele RED din Arad, Baia Mare si a doua faza de dezvoltare a World Trade Center Constanta.
Tinand cont ca tot in 2007, dar la inceputul anului Immoeast a achizitionat Polus Center Constanta (tranzactia a fost cuprinsa in anuarul din primavara anului 2007), austriecii au doua orase (Baia Mare si Constanta) in care controleaza cate doua centre comerciale, din care probabil la finalizare vor alege unul singur.
Portofoliul comercial al austriecilor cuprinde si orasele Cluj-Napoca, Craiova sau Brasov, astfel ca Immoeast ar putea deveni cel mai mare proprietar de centre comerciale de pe piata locala.
Recent, Immoeast a anuntat achizitia platformei Rocar din sudul Capitalei, pe care urmeaza a fi dezvoltat un proiect comercial, cu o suprafata inchiriabila de 60.000 de metri patrati, astfel ca austriecii au bifat si Bucurestiul in portofoliul comercial detinut in Romania. Tranzactiile cu centre comerciale nu au ocolit complet anul trecut Bucurestiul, Africa Israel cumparand participatia de 50% pe care New Century Holdings o detinea in proiectul AFI Cotroceni Park de pe platforma UMEB, pentru care a platit aproape 80 de milioane de euro.
AFI Cotroceni Park va fi unul dintre cele mai mari malluri din Bucuresti, finalizarea fiind programata pentru sfarsitul anului viitor.
Mallurile detinute de Iulian Dascalu in provincie (Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca) si de Anchor Grup in Capitala (Bucuresti Mall si Plaza Romania) au ramas si anul trecut in portofoliul dezvoltatorilor, desi sunt unele dintre cele mai vanate proprietati de acest gen de pe piata locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO