Companii

Topul celor mai mari 100 de companii SRL-D. 30.000 de firme mici înfiinţate şi 60.000 de locuri de muncă create. Peste 90% dintre afacerile pornite de antreprenorii debutanţi sunt profitabile

Topul celor mai mari 100 de companii SRL-D. 30.000 de...

Autor: Adelina Mihai

05.07.2016, 00:08 2825

Peste 90% dintre afacerile pornite de antreprenorii debutanţi sunt profitabile.

Cele mai mari 100 de companii de tip SRL-D au încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri cumulată de peste 180 de milioane de lei, profituri de 12 milioane de lei şi un efectiv mediu total de 730 de angajaţi, arată datele obţinute de ZF de la Registrul Comerţului.

Raul Ionuţ Chira, 35 de ani, este unul dintre tinerii antreprenori care au accesat, în 2013, finanţarea de 10.000 de euro de la stat pentru a-şi deschide propria afacere în domeniul comerţului cu materiale de construcţii. Anul trecut, compania sa, Eisen Art SRL-D, cu sediul în Baia Mare, a raportat o cifră de afaceri de 5,9 milioane de lei, ajungând astfel pe locul 4 în topul celor mai mari SRL-D-uri din România.

„Am lucrat mai mulţi ani în domeniul comerţului cu materiale de construcţii şi ulterior am vrut să continui pe cont propriu. Am luat o finanţare de 10.000 de euro de la stat prin programul SRL-D, bani din care am luat un stivuitor şi încă 10.000 de euro de la bancă din care am luat marfa. Se poate să iei bani de la stat, deşi toată lumea spune că este dificil. Când am aplicat eu pentru finanţare, nu mi s-a părut aşa de greu, aveam şi mai mult timp liber şi m-am ocupat personal de proceduri. Programul SRL-D a fost o iniţiativă foarte bună, iar astfel de programe trebuie continuate“, a spus Raul Ionuţ Chira, care vrea să mai acceseze şi fonduri europene pentru deschiderea unei unităţi de producţie.

Peste 30.000 de firme de tip SRL-D au fost înfiinţate de la lansarea programului (în 2011) până în prezent, antreprenorii debutanţi reuşind să creeze astfel circa 60.000 de noi locuri de muncă în ultimii cinci ani. În 2016, programul pentru SRL-D are un buget de 22,7 milioane de lei.

România are companii mari dominate de acţionari străini şi companii mici deţinute de antreprenori români, care nu reuşesc să devină mijlocii.

Din cele mai mari 1.000 de companii din România, 75% sunt cu capital privat străin, iar în top 10 companii din România nu există nicio firmă antreprenorială.

Programe de finanţare precum cel pentru SRL-D pot îmbunătăţi poziţia ţării în topul european al IMM-urilor per capita.

Cu 30 de firme la mia de locuitori, România este cu mult sub media celorlalte state europene, fiind la jumătate faţă de media UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO