Companii

Topul celor mai mari companii din Romania

Topul celor mai mari companii din Romania

Click pentru imaginea intreaga

22.08.2008, 19:50 181

In ceea ce priveste companiile cu capital romanesc, Interagro si Arabesque sunt primele companii din top, situate pe locurile 26, respectiv 30 in functie de cifra de afaceri, arata o analiza a ZF, pe baza informatiilor raportate de companii pe site-ul Ministerului de Finante.
Primele 50 de companii din economie au raportat afaceri cumulate de aproape 36 mld. euro in 2007, avand in total circa 185.000 de angajati, iar profiturile acestor companii, din care au fost scazute pierderile raportate, au fost anul trecut in jurul a 2,2 mld. euro.
Topul celor mai mari companii din Romania in functie de cifra de afaceri continua sa fie dominat de firme din industrie, precum cele din energie sau ciment, dar un numar tot mai mare de retaileri isi face loc printre "gigantii" de pe piata, precum Real Hypermarket sau Praktiker Romania, care au intrat in premiera in Top 50.
Cele trei mari companii producatoare de ciment - Lafarge, Holcim si Carpatcement - au derulat impreuna afaceri de peste 900 de milioane de euro si profituri de aproape 270 de milioane de euro, companiile din acest domeniu avand printre cele mai mari marje de profit din economie.
Alaturi de Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala auto, intre primele 50 de companii se regasesc si francezii de la Renault Nissan, care au inregistrat afaceri de aproape 425 de milioane de euro anul trecut. De remarcat este faptul ca aceste companii au cele mai bune randamente per angajat, in conditiile in care Renault Nissan avea la sfarsitul anului trecut 26 de angajati.
Un avans important fata de anul 2006 au inregistrat producatorii de tigarete, cei mai mari trei jucatori de pe aceasta piata - British American Tobacco, Philip Morris si JT International Manufacturing - inregistrand afaceri de aproape 1,7 mld. euro, peste nivelul Rompetrol Rafinare sau Orange Romania, spre exemplu.
Majoritatea firmelor care au inregistrat pierderi in 2007 sunt din industrie - Daewoo Mangalia Heavy Industries a avut pierderi de 21,7 mil. euro, ArcelorMittal Roman (-12,1 mil. euro), Michelin Romania (-18,6 mil. euro), dar au fost cazuri si in retail, tinand cont ca grupul Altex, controlat de Dan Ostahie, a inregistrat al doilea an consecutiv de pierderi, de trei milioane de euro.
Gigantii din industrie, dar si retelele de hipermarketuri si supermarketuri, au fost printre cei mai mari angajatori din economie, companii precum Carrefour, Selgros, Metro sau Kaufland avand peste 5.000 de angajati fiecare.
Printre domeniile cu prezenta discreta in cadrul celor mai mari firme se numara producatorul de bauturi racoritoare Coca-Cola, cu afaceri de 515 mil. euro anul trecut, divizia de distributie a grupului A&D Pharma - Mediplus, cu afaceri de 410 mil. euro sau compania agricola Interagro, ale carei afaceri au fost la acelasi nivel cu cele ale importatorului Renault-Nissan - 424 mil. euro.
Firma controlata de omul de afaceri bihorean Zoltan Teszari - RCS & RDS - a fost la randul ei printre cei mai mari jucatori din economie, cu afaceri de 346,5 mil. euro anul trecut, in crestere cu peste 50% comparativ cu 2006.
In ceea ce priveste producatorii de bere, Ursus Breweries este singura companie care intra in top 50, cu afaceri de 278 mil. euro anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO