Companii

Topul celor mai mari companii private

Topul celor mai mari companii private - sapte din zece au raportat scaderi

Topul celor mai mari companii private - sapte din zece au raportat scaderi

06.04.2010, 23:10 100

Cele mari mari zece companii private au rulat anul trecutaproximativ 14 mld. euro, adica 12% din PIB-ul Romaniei, cu 4 mld.euro mai putin decat incasau in 2008 primii zece, potrivit uneianalize ZF.

Primul an de criza a pastrat liderul, Petrom ramanand cea maimare companie romaneasca, cu toate ca a inregistrat a doua cea maimare scadere a afacerilor, de peste 30%. Gigantul local a rulatanul trecut putin peste 3 mld. euro, la distanta de aproape 1 mld.euro de urmatorul clasat.

Singurele cresteri din top 10 au fost ale Automobile Dacia, cuvanzari sustinute de export si nu de piata interna, ale BritishAmerican Tobacco (BAT - producatorul Kent), pe fondul cresterilorde preturi, si ale Kaufland, retailer cu o extindere puternica in2009.

BAT a avut de altfel si cea mai spectaculoasa intrare in topzece, ajungand pe locul 7 de pe 14 anterior.

"Orice scadere cu doua cifre este foarte mare daca facemcomparatie cu o companie din Europa sau America, unde o reducere deunu-doua procente este o tragedie. Sunt sectoare unde scaderile de30% sunt mai mari decat marjele de profit. Companiile au ajuns sapiarda bani instant", a spus Doru Lionachescu, partener principalal Capital Partners.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO