Companii

Tractorul nu va mai aduce pierderi la bugetul de stat

Tractorul nu va mai aduce pierderi la bugetul de stat

Click pentru imaginea intreaga

26.02.2007, 18:41 11

Dupa patru incercari nereusite de privatizare Tractorul Brasov, care cumula la sfarsitul lui 2006 datorii de aproape 140 de milioane de euro la bugetul statului, intra in lichidare si este vanduta pe parti.
AVAS, actionarul majoritar al companiei Tractorul, a incercat de mai multe ori sa privatizeze societatea, insa a esuat din cauza datoriilor mari pe care le cumula aceasta.
Datoriile pe care le are Tractorul la stat au crescut de la an la an, ajungand la sfarsitului lui 2006 la 140 de milioane de euro, cu 27% mai mult fata de 2005. In acelasi ritm au crescut si pierderile companiei, care dupa primele noua luni din 2006 se ridicau la nivelul atins in 2005. Astfel, chiar daca reprezentantii companiei si-au propus de la an la an trecrea pe profit, acest obiectiv nu a putut fi indeplinit, dimpotriva.
AVAS are peste 80% din actiunile, in timp ce SIF Transilvania detine un pachet de 17,15% si alti actionari inca 2,67%.
Lichidarea Tractorul nu va avea un impact asupra pietei interne, intrucat intrarea in UE le va permite mai mulor producatori sa intre pe aceasta piata.
"E un mare pacat ca s-a ajuns la lichidarea Tractorul, cu toate ca nu are un impact neaparat pentru piata de tractoare din Romania. E vorba mai degraba de o altfel de pierdere, nu financiara. Cel mai trist e ca avem oameni care stiu sa faca aceasta meserie si ei nu vor mai avea unde lucra. Dar intr-adevar costurile de productie erau prea ridicate, iar noi n-am profitat de oportunitati la momentul oportun... n-am batut fierul cat era cald", a spus Daniel Daianu, fost ministru de finante si profesor de economie.
Unul dintre cei mai importanti ofertanti pentru Tractorul Brasov a fost firma Mahindra& Mahindra, cel mai mare producator indian de tractoare, cu care AVAS a dus negocieri anul trecut.
Grupul indian ar fi dorit sa cumpere titlurile firmei din Brasov fara datoriile de 180 de milioane de euro acumulate de compania romaneasca. Mai mult, Mahindra este interesata sa preia doar o parte dintre modulele functionale ale uzinei, respectiv fluxul principal de productie.
Pentru activele Tractorul, AVAS a primit la vremea respectiva mai multe scrisori de interes, de la Mahindra& Mahindra, Interagro, Atlassib, Serviciile Comerciale Romane (SCR) si Doosan. Vanzarea de active a fost o solutie propusa inca din 2006, dar datoriile foarte mari si pierderile constante faceau imposibila si aceasta solutie, ducand la lichidare.
Adunarea Generala a Actionarilor a luat deja hotarari asupra diponibilizarii angajatilor, urmand ca primul val de disponibilizari de personal sa cuprinda 1.800 de persoane, iar cel de-al doilea 123 de persoane, potrivit agentiei Mediafax.
Daca in 2002 Tractorul avea in medie 7.000 de angajati, numarul acestora s-a redus de la an la an, ajungand la sfarsitul lui 2005 la 3.269 de angajati. Acum, numarul lor este in jur de 2.000, ei urmand sa fie disponibilizati intr-o proportie de peste 90%, potrivit unor surse de pe piata. Acesia vor putea fi insa reangajati de potentiali cumparatori ai liniilor de productie viabile.
Primul val de disponibilizari se va realiza, cel mai devreme intre 1 martie si 14 aprilie, in functie de decizia Guvernului. Restul de 123 de persoane vor pleca in termen de sase luni de la data publicarii in Monitorul Oficial din 14 februarie, a exceptarii de la legea insolventei pentru o perioada de sase luni, potrivit liderului sindical Gheorge Apostu, citat de Mediafax.
Firma produce circa 3.500 de tractoare anual, din care 90% sunt livrate pe piete externe, in state precum SUA, Egipt si Serbia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO